Translate

30 ноември 2009

Нови отркития на крепостта Русокастро

Екипът, който работи на историческата крепост Русокастро, представи резултатите от четвъртия археологически сезон. През тази година е открит един от важните елементи на крепостта - таен укрепен проход за водоснабдяване на крепостта от реката, посочи директорът на Регионалния бургаски музей Цоня Дражева, която е един от ръководителите на археологическия екип. Проходът е с дължина около 65 метра и е скрит в естествено ждрело между два скални масива. Вътрешната ходова пътека е с ширина 4 метра, а отстрани е защитена от високи каменни стени с дебелина 2.5 метра. Тайният проход слиза до реката, където е изградена масивна правоъгълна кула. Във вътрешността й е иззидана дълбока цистерна, чието дъно стига под нивото на реката и така се поддържа постоянен воден дебит във всички сезони. Уникалното съоръжение е изградено още през V век, но е укрепено допълнително през ІХ-Х век. Тайният укрепен проход за водоснабдяване е най-добре запазеното подобно съоръжение на юг от Балкана и е имал важно значение за отбраната на историческата крепост Русокастрон до втората половина на ХІV век.

Средновековната крепост Русокастро се намира на 35 км западно от областния център Бургас и на 2,5 северно от едноименното село Русокастро по пътя за село Желязово, община Камено.

Научният екип, който работи на историческото място, благодари на местните хора от селата Русокастро и Желязово, които са оказвали съдействие в работата на екипа и са предавали всички находки, на които са попадали.


източник: http://Burgas24.bg

Няма коментари: