Translate

26 май 2015

Иманяри разбиха древения римски град Рицария

Апашите направили над 10 изкопа край античния Рациария
Иманярите изкопали 10 рова в античния град.
Видеонаблюдение ще пази разкопките
Разработен е проект за охрана на археологическия обект, който предвижда изграждане на ограда, видеонаблюдение, жива охрана за срок от 5 години. Търсено е финансиране по Норвежката програма, от където обаче проекти през тази година не са реализирани, така че и проектът за охрана на Рациария най-вероятно ще разглежда тази година, обясни шефката на Видинския регионален музей Фионера Филипова. Архитектурна фирма е изработила дизайн за цялостно ограждане на Рациария.
През 2014 г., напомни доц. Здравко Димитров, се проведе междуведомствена комисия на Министерство на културата за нов статут и граници на Рациария. Комисията разшири значително границите на обекта, тъй като той е не включва само самата римска колония и късноантичния град, но и некрополите около него и на тази база фирмата е направила проект за ограждане на една значителна част на местността Калето.
„Надявам се през тази година  проектът да бъде финансиран, защото това е изключително важно за бъдещето на целия археологически обект – да може той да се проучва сериозно, без да има опасения, че след това ще има някакви посегателства върху това, което ние сме направили”, коментира доц. Димитров. Според археолозите ще бъдат необходими 10-15 години последователни научни проучвания за реставрацията и консервацията на уникалния античен град като културна забележителност от национално и световно значение, както и за социализацията и развитието на целия исторически комплекс като туристически център на Видинския регион.

Източник: в-к Монитор http://www.monitor.bg/article?id=470283

Няма коментари: