Translate

02 септември 2010

Археологически находки от с. Крум показва Исторически музей-Димитровград

Най-ценните находки от 6-годишните археологически разкопки на средновековно селище и некропол в землището на димитровградското село Крум ще бъдат показани за първи път пред публика. Изложбата в новата зала „Археология” на Историческия музей в Димитровград е част от програмата за празника на града.
Разкопките край с. Крум ръководи Емилия Евтимова от Националния археологически институт и музей към БАН. От разположеното на около 30 дка селище, датирано ХІ-ХІІ век, от 2004 г. бяха проучени около 4 дка, в южната периферия. Разкрити са условно казано търговската и производствена част, коментира Емилия Евтимова. Сред най-ценните находки Емилия Евтимова посочи най-добре запазения моливдовул (печат) на византийския аристократ Контостефан от рода на Комнините, метричен печат, каквито в света има едва три. Колекция от 30 предмета от 4 групи оръдия на труда и оръжия, находки от работилница за производство на стъкло, както и над 50 монети са също сред находките, част от които ще бъдат включени в изложбата.
Работата на археолозите край димитровградското село Крум приключи на 24 април, когато бе и крайният срок, предвид строителството на високоскоростната жп-отсечка Пловдив-Свиленград. Релсовият път пресича средновековното селище край с. Крум. От 2004 г., когато започват проучванията до момента за тях са изразходвани 160 000 лв., осигурени от НК "Железопътна инфраструктура" и ЕС, информира Емилия Евтимова.

източник: http://dariknews.bg

Няма коментари: