Translate

26 март 2011

Разкопките на крепостта "Каструм домини" са вече официално открити

От събота разкопките на крепостта "Каструм домини" са вече официално открити
На археологическите останки попадна екипът на Фондация " Созопол" в началото на годината. Това стана при разчистване на терен край старото училище на носа на Созопол.

Каменните зидове, на които попадат, оформяли основите на солидна кула и кладенец.

По мнение на директорът на НИМ Проф. Божидар Димитров това е укрепената крепост "Каструм домини" или "Дом на господаря". Същото потвърди и доц.д-р Кръстина Панайотова. По думите й това е изключително ценна находка, тъй като освен крепостта археолозите ще проучват и манастира"Св. Апостоли", за който са имали само писмени сведения. Учените са категорични, че имат доказателства, тъй като на тях са попаднали още след първото почистване на повърхностните боклуци на терена.Вече са открити основите на манастирската църква, а по думите на проф. Димитров това е единственият храм по нашите земи, които е кръстен на Светите Апостоли

Мястото до скоро е използвано за изхвърляне на земни маси при съвременното строителство в Стария Созопол.

източник: Burgas24.bg
Учените причисляват новооткритите зидове към началото на 6 век. По онова време

се извършвало огромно строителство от императорите Анастасий и Юстиниан Велики. По думите на Проф. Божидар Димитров Крепостта била построена не случайно на каменния бряг.От тази позиция местният феодал има възможност да наблюдава целия залив, както и подходите към Созопол. Градът тогава бил основен доставчик на жито за византийската столица - Константинопол".

Предполага се, че Домът на владетеля е просъществувал около хиляда години. Бил разрушен при превземането на Созопол от турците през 1453 година.

За реставрацията и реконструкцията на обекта Правителството отпусна сумата от 250 хиляди лева.По думите на кмета на Созопол Панайот Рейзи , средствата едва ли ще стигнат за цялостното проучване на обекта.Той обаче бе категоричен, че когато има разбиране от страна на Правителството, както е в случая общината ще опита да осигури от 50 до 100 хиляди лева за завършването на обекта.

Няма коментари: