Translate

20 януари 2011


Професор Овчаров показва най-новите си находки
Фото Георги Николов
 
Уникален печат от кост със сребърен обков, на който е изобразен лъв, представи на медиите проф. Николай Овчаров. Според археолога той е от Х-ХI век и най-вероятно е принадлежал на византийския комендант на Перперикон - патриция Теодорокан. Лъвът прилича много на известното изображение на старобългарски лъв от Стара Загора. Но според проф. Овчаров пряка връзка между двата предмета не бива да се търси.
Българският Индиана Джоунс показа и аграфа - шнола за закрепване на тогите на знатните римляни, която същевременно е показвала и техния служебен ранг. Тя е изработена по изключително фина технология със стъклена паста, която създава илюзията за звездно небе. Според учения тя е от III-IV век и е свидетелство за разцвета на Перперикон като главен административен център на Римската империя в Родопите.
Константин Събчев
 
източник: В-к Стандарт

2 коментара:

Анонимен каза...

Още по интересен артефакт е открит в колесницата от Източна могила край Караново - котка с рибешка опашка -
http://www.museumvt.com/museum/pictures/news/80/EVG_6284.jpg
Това според мен е датировка по Българския календар но за него не се пиеше и говори -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

Анонимен каза...

"Според археолога той е от Х-ХI век и най-вероятно е принадлежал на византийския комендант на Перперикон - патриция Теодорокан"

Другаря пишман иманяр не се ли сеща, че по това време тия земи са Български и просто нема как некъв римлянин да е шеф на село Перперек. Да не говорим, че Перперек е просто храм - нещо като манастир, а не цяло селище - чак пък и рисмки управител - нещо много смели ми се виждат тия твърдения, прекалено сензационни. Кого да управлява - няколкото десетки обитатели на храма ?