Translate

24 юни 2011

Разкриха тайните на маите


Снимка: Reuters
 
Археолози от Мексико са спуснали малка камера с дистанционно управление в гробницата на древен владетел на маите, останала запечатана 1500 години, предаде Ройтерс.
С помощта на камерата учените са успели да видят фрески основно в червен цвят, керамични изделия и части от погребална плащаница, изработена от нефрит и седеф.
Гробницата е открита през 1999 г. в пирамида сред руините на града на маите Паленке в южния мексикански щат Чиапас. Досега обаче археолозите не са били в състояние да проникнат в гробницата, в която се смята, че се намират останките на владетел на маите, живял някъде в периода между 431 и 550 след Христа, се казва в съобщението на Националния институт по антропология и история.
Спускайки малката камера на дълбочина пет метра през малка дупка на върха на пирамидата, учените са успели да видят за първи път непокътната гробница.
"Характеристиките на погребалния обект показват, че останките вероятно са на древен владетел на Паленке, вероятно един от основателите на династията", обяснява археологът Марта Куевас.
Стените на гробницата са изрисувани с изображения в наситен червен цвят на фигури, характерни за културата на маите. Древната цивилизация процъфтява между 250 и 900 година след Христа, а Паленке е един от най-важните археологически обекти, свързани с маите, припомнят специалистите.

източник: Dnes.bg

Няма коментари: