Translate

02 юни 2011

Откриха древен олтар в Созопол


Град на 6200 г. край Пазарджик
Град на 6200 г. е имало край Пазарджик. Това съобщи българо-гръцкият екип начело с археолога д-р Явор Бояджиев. Той е убеден, че това е най-старото селище от градски тип в Европа. 
Археолозите откриха и фрагмент от специален съд кернос, който се свързва с култа към Деметра 
фото:Росица Стоянов
Древен мраморен олтар смая археолозите в Созопол. Сензационната находка бе открита вчера от екипа на доц д-р Кръстина Панайотова, който проучва храма "Св. Апостоли и 20 000 мъченици" на нос Скамни. Според археолозите става дума за много качествен мрамор.  "Изображенията върху намерените плочи наподобяват лисица, различават се и растителни орнаменти", обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.
Четири обредни ями, свързани с култа към Деметра и Персефона, откри още екипът на Панайотова. Ритуалните ниши са около църквата, некропола и кулата на крепостта "Каструм домини". От тях вече са издавени над 200 предмета. Сред тях са глинени фигурки на Деметра и дъщеря й Персефона, както миниатюрни съдове, произвеждани само за ритуалите на този култ. Всички артефакти са от VI-V в. пр. Хр. Божидар Димитров е изпратил на терена реставратор от София. Икона на баташките мъченици дари вчера Димитров на църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Созопол. На 25 юни в нея тържествено ще бъдат пренесени мощите на свети Йоан Предтеча. 
Росица Стоянова



източник: В-к Стандарт

Няма коментари: