Translate

06 октомври 2011

Ценно тракийско съкровище откриха археолози в надгробна могила близо до с. Борисово

Ценно тракийско съкровище откриха археолози в надгробна могила близо до с. Борисово, край Елхово, съобщава в. „24 часа“. Накитите и ценни предмети, положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I - началото на II в., са били намерени при разкопки от археоложката Даниела Агре и нейният екип. Сред тях са комплект луксозни бронзови съдове, преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел) - всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа.
Сред погребалните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е поместен друг с капак, наричан от археолозите шеговито "шампаниерата". Според Даниела Агре тази находка няма аналог сред откриваните досега артефакти. Намерена е и изключително ценна украса от колесницата на покойната тракийка. Самата колесница обаче вероятно е  унищожена от иманяри, предполагат участниците в разкопките
Декорацията на колесницата включва 4 орела, чиито криле "преливат" в драконови глави. Близо до гробницата е намерена голяма квадратна олтарна маса, върху която е оставяна храната за мъртвата като част от погребалния обред. Откриването й е голям успех за родната археология, тъй като е първото реално доказателство за древния ритуал, за който дсега само се предполагаше теоретично,че е съществувал.

Няма коментари: