Translate

02 юни 2015

Археологическият сезон започва с разкопки на Урвич

До края на годината средновековният манастир "Св. Илия" трябва да бъде разкрит напълно

Във вторник, 2 юни, започва следващият етап от проучването на археологическия комплекс на крепостта Урвич край София, защитавала средновековния Средец от османското нашествие, обяви историкът проф. Николай Овчаров.
Специалистът припомни, че първите разкопки през 1968 г. са свързани с дейността на неговия баща Димитър Овчаров, който с постъпването си в Националния военноисторически музей в столицата решава да направи старините, тревожени дотогава единствено от иманяри, приоритет в работата си.
На пионерски начала, с помощта на ученици от 22-ра гимназия, кажи-речи на 5 км от табелата за Панчарево са разкрити част от кулата и крепостната стена, но поради липса на средства проучванията спират и не са възобновени чак до края на 70-те.
Следващият етап изважда на бял свят част от църква с разкошни стенописи, но и той се оказва кратък. Мащабни разкопки стават възможни чак през новия век, когато доц. Бони Петрунова се заема с обекта и с помощта на финансиране от Столичната община те се провеждат вече пета година.
В този етап пред погледите се появява манастирът „Св. Илия” и екипът на проф. Овчаров се надява до края на археологическия сезон той да бъде напълно разкрит с приключване на работата по източната му част.
Що се отнася до самата крепост – там има задачи за студентите и техните преподаватели за десетилетия напред. 1200 кв. м от комплекса обаче вече са проучени. Идеята на доц. Петрунова, зам.-министър на културата, е руините да бъдат „надстроени” с помощта на дигитална визуализация, както се прави по света.
Някога крепостта е пазела подстъпите на София. През 1371 г. там за пръв път българите срещат османската армия и я отблъскват, отлагайки с няколко години падането на Средец.
Впоследствие Урвич също се предава, но там още дълго има живот. Никога не съм разкривал по-запазен манастир, в който най-късните намеси да са от 15-17-и век, сподели Овчаров.
Неговите колеги доц. Емил Иванов и Филип Петрунов пък написаха книжка за деца „Монасите от царския манастир Урвич”, която излезе точно за техния празник и ще бъде качена за безплатно сваляне във Фейсбук. 

Руснак дарява пари за Голямата базилика в Плиска

Руският гражданин Алексей Куренков, който има къща в Созопол, дарява 5000 лв. за възстановяването на Голямата базилика в Плиска. Той ще проведе кампания сред сънародниците си да помогнат със средства за храма.
„Всички вярващи православни хора в Русия знаят, че първата християнка в Русия е принцеса Олга, за която руските хроники пишат, че е българка, дошла от Плиска. Тя е развила първа мисионерска дейност и е покръстила много руснаци десетилетия преди официалното приемане на християнството, затова заслужено е призната за първата руска светица”, казва Куренков.
Премиерът Бойко Борисов е патрон на кампанията за набиране на средства за възстановяването на майката на всички български църкви. С постановление на МС той е отпуснал 500 000 лв., но за целта са нужни около 8 млн. лв.
Автор: Ирина Гигова
Източник: в-к Новинар

Няма коментари: