Translate

16 януари 2010

Крадец ли е бил откривателят на Тутанкамон

Тъкмо се зазорявало, когато Хауард Картът отворил с щанга вратата на гробница в Долината на кралете в Египет. С треперещи ръце той приближил свещ в цепнатината, от която се процедил въздух на 3300 години.

Сцената, която се разиграла през ноември 1922 година, се смята за звездният час на археологията. Хауард Картър открил гробницата на Тутанкамон.

В нея били намерени над 5000 предмета – от мебели до шишета за парфюм.

„Невижданите богадства” разкрили за науката Тутанкамон – роден през 1340 година преди Христа, той се качил на трона още като дете. Починал, когато бил на 18 години.

Блясъкът на откритието озарил и откривателя. Египтолози го нарекли „човек на честта, изпълнен с идеализъм”.

Може да се окаже обаче, че това не е вярно, пише германският „Шпигел”. Документи показват, че е манипулирал снимки, фалшифицирал е документи за откритието и е измамил египетските власти.

След откритието си Картър искал да занесе колкото се може повече от златната плячка в Англия и САЩ.
Намеренията му обаче срещнали съпротива.

Въпреки че по това време страната била под британски протекторат, управлението на древните открития бело в ръцете на французин.

Междувременно започнала борбата на Египет за свобода.

От противопоставянето планът на откривателя се провалил – златното наследство на фараона останало в Кайро.

Картър и хората му си тръгнали с празни ръце - поне официално. В действителност обаче явно не е така.

В няколко музея има обекти, за които сега се оказва, че са принадлежали към съкровищата на Тутанкамон.

Последният пример е фигурка от бял фаянс в Лувъра. Когато египтологът Кристият Лоебен посетил наскоро музея на Сена, не повярвал на очите си.

„На статуята стои името на Тутанкамон. Може да идва само от неговата гробница”, разказва ученият.

В Канзас сити също надушили нелегални експорани. Става въпрос за златни орнаменти. Изследване доказало, че те са били част от яка, която лежала директно върху кожата на мумията.

В Германия също има предмети на Тутанкамон. Директор на музей в Саксония, който пожелал анонимност, казал пред „Шпигел”, че притежава сини фаянсови маниста.

„Картър ги събрал при напускането на гробницата и по-късно ги подарил на секретарката си”, обяснява произхода на манистата настоящият им притежател.

Източник: Днес БГ

3 коментара:

Анонимен каза...

За сведение на автора думата богатство не е с д! Не съм чувала да има богадаши. Е, всъщност, в неграмотна България всичко има. Пиши, пиши Галина, но си купи правописен речник щом роднияt език ти е толкова непознат...

Galina Andonova каза...

Научи се да пишеш на КИРЛИЦА! И друг път съм казвала, че това е блог за любители на археология, а не за литературоведи и изявени специалисти по граматика. Не може от една сгрешена буква, да вадиш цялостни заключения без да познаваш човека. Като толкова познаваш българския език направи си блог за граматика, където ти и всички, които се заяждате на дребно ще можете да си изказвате свръхкомпетентните мнения по граматика.

P.S. Коментари които не са пряко свързани със статиите ще бъдат трити!

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.