Translate

16 януари 2010

Крадец ли е бил откривателят на Тутанкамон

Тъкмо се зазорявало, когато Хауард Картът отворил с щанга вратата на гробница в Долината на кралете в Египет. С треперещи ръце той приближил свещ в цепнатината, от която се процедил въздух на 3300 години.

Сцената, която се разиграла през ноември 1922 година, се смята за звездният час на археологията. Хауард Картър открил гробницата на Тутанкамон.

В нея били намерени над 5000 предмета – от мебели до шишета за парфюм.

„Невижданите богадства” разкрили за науката Тутанкамон – роден през 1340 година преди Христа, той се качил на трона още като дете. Починал, когато бил на 18 години.

Блясъкът на откритието озарил и откривателя. Египтолози го нарекли „човек на честта, изпълнен с идеализъм”.

Може да се окаже обаче, че това не е вярно, пише германският „Шпигел”. Документи показват, че е манипулирал снимки, фалшифицирал е документи за откритието и е измамил египетските власти.

След откритието си Картър искал да занесе колкото се може повече от златната плячка в Англия и САЩ.
Намеренията му обаче срещнали съпротива.

Въпреки че по това време страната била под британски протекторат, управлението на древните открития бело в ръцете на французин.

Междувременно започнала борбата на Египет за свобода.

От противопоставянето планът на откривателя се провалил – златното наследство на фараона останало в Кайро.

Картър и хората му си тръгнали с празни ръце - поне официално. В действителност обаче явно не е така.

В няколко музея има обекти, за които сега се оказва, че са принадлежали към съкровищата на Тутанкамон.

Последният пример е фигурка от бял фаянс в Лувъра. Когато египтологът Кристият Лоебен посетил наскоро музея на Сена, не повярвал на очите си.

„На статуята стои името на Тутанкамон. Може да идва само от неговата гробница”, разказва ученият.

В Канзас сити също надушили нелегални експорани. Става въпрос за златни орнаменти. Изследване доказало, че те са били част от яка, която лежала директно върху кожата на мумията.

В Германия също има предмети на Тутанкамон. Директор на музей в Саксония, който пожелал анонимност, казал пред „Шпигел”, че притежава сини фаянсови маниста.

„Картър ги събрал при напускането на гробницата и по-късно ги подарил на секретарката си”, обяснява произхода на манистата настоящият им притежател.

Източник: Днес БГ
Публикуване на коментар