Translate

16 януари 2010

В Израел откриха най-древния надпис

Израелски археолози откриха надпис на иврит на 3000 години, който е най-древното ивритско свидетелство в писмена форма, предаде БГНЕС.

Керамичната плочка с пет знаменити строфи на древен иврит бе намерена 30 км западно от Ерусалим в долината, където според Светото писание се е състояла прочутата битка между цар Давид и Голиат.

Израелските учени се опитват да разшифроват написаното, но до момента не са постигнали консенсус. Някои археолози считат, че надписът описва социални явления и призовава властите да се грижат за робите, вдовиците и сираците, да им осигуряват защита и справедливост, и да не се обиждат бедните и неевреите.

При направения въглероден анализ на глинената плочка е установено, че надписът може да бъде датиран към 10 век преди новата ера, тоест той е по-стар с 1000 години от Кумранските свитъци от Мъртво море.

Това от своя страна свидетелства, че първите книги от Свещените писания са били написани със 700 години по-рано от времето, което се предполагаше досега.

Част от израелските експерти препоръчват да не се бърза с окончателното датиране на надписа, но потвърждават, че самò по себе си явлението е значително научно откритие.


източник: http://dnes.bg">Dnes.bg

Няма коментари: