Translate

29 януари 2010

Микенско злато в Габровския музей

ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Микенско злато е открито в Стара планина. Уникален златен нагръдник, открит на височина 2276 м в Централния Балкан, извади на показ Историческият музей в Габрово. Безценната находка се показва за пръв път, макар че бе открита преди 10 години. Тогава диригентът на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов, който е запален планинар, за рождения си ден се качил на връх Голям кадемлия, където намерил златното съкровище.
Предметът привлякъл вниманието му в една от снежните преспи и той го прибрал. Първоначално решил, че това е захвърлена консервна кутия, но все пак решил да се консултира с археолози в Габрово. След разговор с археолога Росен Йосифов станало ясно, че "консервната кутия" е самородно злато, от което неизвестен майстор е изковал нагръден знак.
Диригентът дарява златната находка на музея в Габрово и дори отказва възнаграждението, което му е предложено от историците. Според една от хипотезите знакът, който е от 23 карата злато и тежи 7,62 грама, най-вероятно е бил носен на гърдите от тракийски жрец. През ХIII век преди Христа на връх Голям кадемлия, който е част от връх Триглав в Стара планина, е имало тракийско светилище, на което са били извършвани церемонии от различен характер. Изкованото злато много напомня на златните предмети, открити в шахтовата гробница в Микена.

източник: В-к Стандарт

Няма коментари: