Translate

19 март 2010

Съдим Гърция за уникални чинии


Уникалната фруктиера, изложена на търг в аукционната къща "Кристис" през 2006 г.
9 чинии са на път да скарат България и Гърция. Скандал с изкопани от иманяри в края на 90-те години антични съдове в Пазарджишко е на път да сблъска двете държави пред Темида.
Ще съдим до дупка Гърция заради античната колекция на стойност милиони долари. България ще предприеме всички предвидени в европейското законодателство мерки, за да си върне ценните чинии. Това са решили в понеделник на нарочно съвещание шефове от Върховната касационна прокуратура и Министерството на културата, научи "Стандарт". Сред участниците в срещата са били зам. главният прокурор Галина Тонева, шефът на отдел "Антики" във ВКП Николай Соларов, зам.-министърът на културата Тодор Чобанов.
От лятото на 2007 г. гръцките власти отказват да върнат антиките въпреки безспорните доказателства, че са български. Гърците не изпращат и поисканите със съдебна поръчка копия от документи за произхода, собствеността и легалното влизане на чиниите на гръцка земя. Не допускат и български експерти, които да анализират предметите.
Доказателства, че чиниите са изкопани у нас и 4 години по-късно по криминален начин се оказват в три гръцки музея, са повече от категорични.
През 2003 г. иманярите, които ги изравят, правят пълни самопризнания, описват подробно всеки от инкрустираните античните съдове. Описват дори в детайли повредите, нанесени им от кирките.
През януари 2008 г. уредничката на атинския музей "Бенаки" - Анастасия Дръндаки, обяви, че поисканите от България книжа са при нея и увери, че скоро ще ги предостави. Документи досега няма. 9 от изровените общо 13 чинии остават в южната ни съседка, други 2 са в Англия. Последните 2 предмета от колекцията се смятат за загубени. С тях иманярите са платили на посредниците при нелегалната продажба на колекцията.
Няколко са правните възможности България да си върне колекцията, коментираха пред "Стандарт" ангажирани със случая магистрати. Доказателствата по образуваното у нас дело срещу пазарджишките иманяри са достатъчни, за да може то да приключи и без данните от съдебната поръчка от Гърция. Ако делото бъде внесено в съда и се стигне до присъда, антиките ще бъдат конфискувани в полза на държавата.
Европейското право дава и възможност уредничката на музея "Бенаки" - Анастасия Дръндаки, да бъде призована от българския съд, да даде обяснения и да покаже документите сама. Фактът, че с години бави без причина изпращането им, може да се приеме като умишлено действие - че прикрива произхода на антиките, твърдят юристи. По случая у нас дори може да се образува наказателно дело по чл. 253 от Наказателния кодекс (за пране на пари, б.р.), по което на Дръндаки да бъде издадена европейска заповед за арест и да бъде екстрадирана в София.
Възможност чиниите да бъдат върнати в България пък дава влезлият в сила на 1 януари 2007 г. в страните от ЕС Закон за признаване, изпълнение и постановяване на актове за обезпечаване на имущество. Според него, ако българският съд постанови съдовете (които са предмет на престъпление у нас, б.р.) да бъдат изпратени в София, гръцкият съд е длъжен да потвърди решението незабавно. Законът налага това не само за вещи и документи, които са предмет на престъпление, но и за онези, които са облага от престъпление.
Не на последно място, България може да сезира по случая Европейската комисия, което от своя страна да доведе и до допълнителни санкции.
Божидар Димитров

източник: в-к Стандарт

Няма коментари: