Translate

22 март 2010

Монети разкриват вековни тайни

Монетите, открити при разкопките за новата метростанция пред ЦУМ, ще дадат точни сведения за епохата, от която са старините в центъра на София. Археолозите са попаднали вече на над 200 находки. Намерени са обаче освен монети, но и много накити, съдове, различни сечива, оръжия и много други. Особено впечатляващи са откритите изящни стъклени гривни, обеци, колиета, копчета.
Най-много обаче са монетите. До момента археолозите са преброили около 150. За да се определи откога са, те се дават за експертиза на реставратор и нумизмат, обясниха експертите. Така се определя точно от кой исторически период са.
Повечето от тях са бронзови и от лицевата им страна е изобразен ликът на владетел. От обратната страна пък има различни държавни символи. По откритите османски монети обаче няма лица, а само символи. От тях също са намерени много екземпляри. Открити са и стотинки от времето на Фердинанд.
Археолозите са попаднали на много находки, датирани още от IV-V век, както и такива от по-късните ХI и ХII век. Досега са намерени и няколко римски монети
Ралица Русева
източник: В-к Стандарт

Няма коментари: