Translate

13 март 2010

Грижа за храма на Кибела в Балчик


Храмът на Кибела в Балчик да бъде обявен за културна ценност с национално значение.

Това ще предложи на министъра на културата Вежди Рашидов комисия от археолози, архитекти, научни работници, която огледа античната сграда, съобщи пресцентърът на общината.

Комисията смята, че трябва да бъде определен териториалният обхват на археологическия обект, за да бъде подготвен за експониране.

Предвижда се да бъде забранено всякакво строителство в района, което няма връзка с консервационно-реставрационните работи в обекта. В бъдеще всички изкопни работи, дейности по озеленяването, по т. нар. вертикална планировка ще бъдат извършвани под надзора на археолог от Историческия музей в Балчик.

Под ръководството на арх. Виктор Попов археолози, архитекти и научни работници вчера са дискутирали възможностите за съхранение на археологическата находка.

Определените граници и режими за опазване на територията ще бъдат отразени в кадастралната карта и застроителния план на града.


Предвижда се в най-кратък срок да бъде монтирано временно защитно покритие върху целия храм и временно укрепване на източния скат на археологическия изкоп.

В момента храмът е изложен на атмосферните условия. Заради липса на правно основание общината няма как да построи защитно съоръжение на храма.

При посещението на комисията вчера част от ската в близост до храма се срути.

"Настоящият закон връзва ръцете на кмета на града по отношение на съхраняването на този паметник", заяви пред комисията кметът Николай Ангелов.

"Нямаме нито един документ, който да показва статута на паметника. В момента временният статут за национално значение е с изтекъл срок. Ние не се отказваме да финансираме съхранението на паметника, нещо повече - съгласни сме да поемем всички разноски, но искаме министерството да ни даде правно основание да извършим това. Ако се забавим, възможно е догодина да няма какво да се опазва", обяви пред специалистите кметът.

Античният храм бе разкрит през април 2007 г. при изкопни работи за строителство на семеен хотел.

Той е единственият открит храм на Майката на боговете в източната част на Балканския полуостров и най-добре запазеният елинистически храм в България.

Намерените надписи и мраморна пластика са изключително важни археологически паметници за религиозния и обществен живот в Дионисополис и за историята на провинция Скития през първата четвърт на ІV век.

Като брой и разнообразие те са най-голямата група находки, свързани с култа към Майката на боговете, откривани до сега в неин храм. Бил е разрушен от земетресение или опожарен при варварско нашествие през управлението на император Валенс (364-378 г.)

ИЗТОЧНИК: VESTI.BG

Няма коментари: