Translate

12 май 2010

Созополски бизнесмен посреща туристи в частен музей на брега




Крепостна стена минава край къщата на Арнаутски


Древна византийска сграда у дома - 53-годишният строител от Созопол Кирил Арнаутски е може би единственият българин, който може да се похвали с подобна екстра. Археологическите находки - напълно реставрирани, се намират в приземието на къщата му на брега на морето.
Арнаутски, който е председател на фондация "Созопол", се натъкнал на безценните старини през 1996 г. Две години по-рано той купил имота от 300 кв. метра със стара рухнала къща. Когато решил да строи модерен дом обаче, се оказало, че под руините има ранновизантийска зала от VI в. Арнаутски не се поколебал нито за минута и веднага повикал археолозите. Започнали дълги проучвания и разкопки на терена после се наложило собственикът да промени проекта за къщата си. Той броил и няколко десетки хиляди лв. за проучвателните работи и за консервацията на находките. В крайна сметка археолозите склонили да се построи къща на това място, но така, че византийската зала да се вгради в дома. Така собственикът се сдобил със свой подземен музей. В останалата част от двора пък са открити парчета от старинни керамични съдове и други предмети на бита, които се съхраняват в подземния музей.
Към находките, попадащи в частния имот, има огромен интерес, казва Кирил Арнаутски. Тази година сефтето направила първата група от 70 туристи - англичани и германци, които почиват в Слънчев бряг, навръх Гергьовден. Средно по 10-15 хил. души минават годишно през частния музей. Стопанисването му е поверено с договор на "Созопол тур" ООД, а цените са символични. Индивидуалните туристи плащат по 4 лв. вход, а за групи цената е 2,50 лв. на човек
В непосредствена близост е разкрита и крепостна стена с древна кула. Те граничат с имота на Арнаутски, но са публична държавна собственост. Музеят работи от 6 години и е отворен за посещение всеки ден от 8 до 21 ч. За да се спрат евентуални набези на крадци, собственикът Кирил Арнаутски е осигурил в подземната зала СОТ и жива охрана.
Мъжът е горд, че притежава в дома си истинско съкровище и не се притеснява и от многобройните посетители. "Уникалните старини трябваше да се запазят на всяка цена, те трябва да бъдат видени от колкото може повече хора", казва Кирил Арнаутски.

Елена Димитрова

източник: В-к Стандарт

Няма коментари: