Translate

12 май 2010

Археологическите разкопки на бургаските минерални бани започват на 15 юни


Новият археологически сезон в Бургас започва на 15 юни с разкопките на Минералните бани в квартал Банево. Това каза пред журналисти Цоня Дражева, директор на РИМ - Бургас. Предвижда се тържествено откриване на археологическите разкопки, допълни тя. Работата в минералните бани продължава и през тази година. Предвидените средства за археологическите разкопки тази година са 50 хиляди лева. „Все още не сме отворили цялата територия на банята и понеже не можем да работим на запад продължаваме да работим на изток и североизток", разказа Дражева.

Намерението на бургаските археолози е до края на годината да започне проектирането на аварийната консервация на обекта. Миналата година разходваните средства за баните са били 60 хиляди лева. За средновековната крепост „Порос" край Бургас миналата година са вложени 30 хиляди лева, а праисторическото селище на 10-ти км. -10 хиляди лева. Тази година работата по тези два обекта е преустановена. Проектирането на консервацията на крепостта „Порос" е в застой. „Министерството на културата беше заложило в бюджета си 60 хиляди лева за проектиране на консервация и реставрация. За сега обаче нещата са в неизяснено и далечно бъдеще", коментира директорът на РИМ-Бургас.

Разкопки тази година ще има и в крепостта „Русокастро" в Община Камено. Те са планирани за септември-октомври месец. Планирани са и разкопки през август месец или началото на септември на манастира „Свети Йоан Предтеча", който се намира на остров Св. Иван край Созопол. „На остров Св.Иван е разчистен целия двор на манастира и монашеските килии. Трябва да се ограничи достъпа на хора, които действат вандалски, това е най-трудната част и изисква средства", коментира Дражева.

източник: Бургас 24

Няма коментари: