Translate

30 август 2010

Земетресение е разрушило ранния Никополис ад Иструм, смятат археолози

Най-вероятно земетресение е разрушило ранните сгради, строени през 2-ри век в античното селище Никополис ад Иструм край Велико Търново, съобщи археологът Павлина Владкова след приключване на тазгодишните разкопки на обекта. В продължение на три седмици тя и доц. Ваня Дончева от ВТУ изследваха следи от ранна архитектура в Никополис ад Иструм. Като част от своята практика по археология в разкопките участваха и 15 студенти-второкурсници.

Проучен е ранният строителен период в две обществени сгради - булефтериона, където е заседавал Градският съвет на Никополис, и огромна трикорабна обществена сграда с неизвестни функции. Този ранен строителен период е разкрит на два метра дълбочина под нивото на съвременния терен. Предполага се, че ранните сгради са разрушени не от варварски нападения, а от природен катаклизъм, вероятно земетресение, смята Владкова.

Началото на изграждането на Никополис е поставено през 110 година след Христа, като строителството продължава около 30 години. Вероятно след земетресение, което е съборило сградите, след 70-те години на 2-ри век те започват да се строят по-стабилно, обяснява археологът.

Чуйте Павлина Владкова в първия звуков файл.

Под основите на една от сградите е открит надпис от 3-ти век върху варовикова рамкирана плоча с изписани върху нея 52 имена на жители на Никополис. Става дума за членове на Колегията на дендрофорите - религиозно сдружение, почитащо източната богиня Кибела.

Освен имената са изписани и различни уточнения като роднински връзки, например баща и сестра. За двама от членовете на колегията в надписа се уточнява, че са химнописци. Има тракийски, гръцки и италийски имена, което показва, че в античното селище е живяло разнородно население. Сдружението на дендрофорите е учредено през втората половина на 1-ви век от император Клавдий в Рим, обясни доц. Ваня Дончева.

Чуйте я във втория звуков файл.

Огромно количество мраморни облицовки пък са намерени под основите на втората проучена обществена сграда. Това са вносни цветни мрамори, което е изключителна рядкост, посочи Павлина Владкова.

По време на триседмичната работа в Никополис са открити много монети от 2-ри до 5-ти век, преобладават бронзовите от 4-ти век. Археолозите са намерили и фрагменти от стъклени съдове, антична керамика, пластина от ризница, една гема и метални предмети.

източник: DarikNews

Няма коментари: