Translate

28 март 2011

Безветрие забавило апостолите в Созопол


Храмът "Свети апостоли" тепърва ще разкрива тайните си
Фото Булфото

Созопол отново доказа, че е столица на чудесата в България. Поредното откритие бе направено само преди дни при разкопки край нос Скамни. Там са намерени останки от средновековния храм "Свети Апостоли". Разкритата от екипа на археолога Кристина Панайотова църква е уникална, твърди проф. Божидар Димитров. "В цялата си дългогодишна практика за първи път се сблъсквам с храм, носещ подобно име", посочи директорът на НИМ. "Църквите по принцип се посвещават на конкретен апостол - свети Андрей, светите Петър и Павел и т.н. Това ме кара да мисля, че свети Андрей, който пръв донася християнството по нашите земи, не е пътувал в тези мисии сам, а е бил придружаван от по-малко известни Христови ученици. А известно е, че мисията на свети Андрей достига чак до Крим", посочи професорът. Тогава се е пътувало с кораби, които са плували покрай брега и са спирали във всяко пристанище, оставайки едни хора и стоки и качвайки други. Това обаче ги е правило твърде зависими от капризите на вятъра. "Така че не изключвам именно поради безветрие, Свети Андрей и спътниците му да са се забавили за повече време в Созопол. И в памет на това тяхно пребиваване да е издигната по-късно през Х-ХI век църквата, наречена с това нетрадиционно име. Най-любопитното е, че самият храм е точно копие на
несебърската църква "Свети Христос Пантократор" - и като размери, и като разпределение. Тя е била изключително богато украсена. Покривът й е бил от редкия и скъп зелен мрамор. По време на турското робство той е бил разрушен, а може би и демонтиран за турски имот и заменен с обикновени керемиди.
Църквата е съществувала до 1829 г. Тогава, по време на поредната Руско-турска война, созополчани бягат и градът е празен цели 5 години", припомня проф. Божидар Димитров. Тогава тя е разрушена окончателно, но споменът за местонахождението й остава. Според созополския отец Йоан, храмовата икона на свети Апостоли е спасена и сега се намира във Варненския музей. Тя също е изключителен уникат, доколкото на нея са изобразени първите Христови последователи, но без самия Исус, както е в популярния сюжет на Тайната вечеря.
Кабинетът е финансирал целево разкопките със сумата от 250 000 лева, съобщи още Божидар Димитров. Допълнително дарение от 50 000 лева е осигурено от НИМ.
Димитър Недев, директор на Археологически музей в Созопол, разкри пред през агенция "Фокус" цялостният план за работата на археолозите през тази година. Предстои изграждане на панорамни алеи и благоустрояване на района на Созополския полуостров, като се запази оригиналната архитектура и се експонират археологическите паметници на античния и средновековен
град. Българо-френски проект пък предвижда проучвания на връх Света Марина, където има извънградска агломерация от IV-III век пр. Хр. Нови разкопки и консервации предстоят и по созополските некрополи, крепостната стена и на остров Свети Иван. В проектите ще бъдат вложени и средствата, които община Созопол получи като победител в класацията на в. "Стандарт" "Чудесата на България".
Константин Събчев

източник: В-к Стандарт

Няма коментари: