Translate

28 юли 2011

Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проект по програма „Регионално развитие" за консервация и реставрация на Перперикон, който е на стойност 3 844 099 лева.


Министерството на регионалното развитие и благоустройството одобри проект по програма „Регионално развитие" за консервация и реставрация на Перперикон, който е на стойност 3 844 099 лева.
Това съобщи на брифинг кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.
Дейностите, които са предвидени, са свързани с укрепителни мероприятия на акропола, свещения дворец и скалния проход към него, изграждане на художествено осветление, както ирехабилитация и укрепване на посетителскатапешеходна мрежа. Освен това са предвидени и интерпретация и анимация на археологическия комплекс, поясни градоначалникът.
По думите му проектът „Перперикон - дом на богове и хора" далеч надхвърля по значимост местните и регионални граници.
Радвам се, че археологическият паметник ще бъде изведен на много по-високо ниво на промотиране не само пред гражданите на България, но и пред много чужденци", каза Хасан Азис.
Според него след приключването на проекта и в предвид предстоящото отваряне на пътя през Маказа, Перперикон ще превърне Кърджали в културно-историческата столица на България.
Стана ясно, че общината е поискала чрез писмо до управителния орган на ОП „Регионално развитие" правото за безвъзмездно управление на археологическия комплекс за срок от 5 години, като в това право партньор на общината е Регионалния исторически музей.

източник: News.bg

Няма коментари: