Translate

25 януари 2013

Още 4 крепости във Виа ПонтикаВицепремиерът Симеон Дянков и главният редактор на в. "Стандарт" участваха в дискусията "Чудесата на България" в Бургас
БУЛФОТО
Русокастрон, Деултум и още две крепости в Обзор влизат в туристическия проект "Виа Понтика". Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков по време на дискусията на в. "Стандарт" в рамките на кампанията "Чудесата на България". На кръглата маса в Бургас вчера седнаха учени, археолози, кметове на морски общини и представители на държавни институции и на бизнеса. Участниците във форума бяха единодушни, че кампанията "Чудесата на България" и проектът "Виа Понтика" са предизвикали фурор и са поставили началото на истинския културно-исторически туризъм в България.
По време на дискусията вицепремиерът постави и пет задачи, които трябва да бъдат свършени в рамките на тази година. Първата си заръка той отправи към археолозите. В рамките на месец те трябва да му представят план за бъдещите разкопки, както и разчет за финансирането им. Втората му повеля бе отправена към в. "Стандарт" и шефа на НИМ Божидар Димитров. Те трябва да издадат две книги - първата е научна за откритията по "Виа Понтика", а втората - пътеводител за старините по маршрута.
Третата задача получи архитект Росен Вълков, който е и председател на Националния институт за недвижимо културно наследство. Той трябва да каже колко пари и хора са му нужни, за да се дадат бързо разрешителни за плановете на археолозите. Четвъртата си заръка Дянков отправи към зам. икономическия министър Иво Маринов и кметовете от региона. Тяхна ще е отговорността през лятото да има билбордове по магистрала "Тракия" и по морето, които да рекламират маршрута "Виа Понтика". Последната задача финансист номер едно даде на всички - догодина България да се похвали не само с изпълнението на проекта, но и с двойно повече туристи.
10 млн. лв. ще отпусне финансовото министерство за разкопки и консервация по проекта "Виа Понтика" тази година. Над 6 милиона от тях ще получат обектите по Южното Черноморие. В този транш е предвидено финансиране за Деултум и Русокастрон. На север ще започне работа и по римските терми във Варна, като сумата за тях и другите предложени за финансиране обекти ще е около 4 млн. лв. Дянков съобщи, че според изчисленията, направени във финансовото министерство спрямо 2011 г., през изминалата година около 20% от туристите по Южното Черноморие са дошли специално заради проектите около "Виа Понтика". Летовниците са посетили не само Созопол, но и Китен и Царево.
"От сутринта (бел. ред. вчера) бях в Созопол, видях се с част от хотелиерите там. Те казаха, че има комплекси, които са отворени цяла година. Това се случва за първи път. А нашата идея е точно такава - все повече и повече да удължаваме сезона. Целта е Бургас да стане целогодишен културен и туристически център", обясни Дянков.
Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова благодари на местните и държавните власти за подкрепата, която оказват на кампанията "Чудесата на България". "В Бургаска област бяха открити най-много архитектурни ценности миналото лято. Тук се крият много реликви", заяви тя и даде за пример откритието на мощите на св. Йоан Кръстител, което се превърна в световна сензация. Тя изтъкна още, че благодарение на кампанията "Чудесата на България" културно-историческият туризъм е станал държавен приоритет.
Стела НИКОЛОВА

Няма коментари: