Translate

08 ноември 2012

Ценни находки, открити край Свещари


Снимка: БТА

Ценна находка от златни предмети в дървено ковчеже откриха археолози край село Свещари. Съкровището е открито късно вчера при проучвания на т.нар. "Омуртагова могила" в резервата Сборяново, съобщи ръководителят на археологическия екип проф. Диана Гергова.
По думите на археолога самата находка е уникална - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр.
По думите на проф. Гергова става дума за ритуално погребване на една голяма находка от златни предмети, която е била поставена в дървено сандъче.
Предстои да се направят проучвания и след това археолозите ще могат да дадат по-точна дата. Ще бъде направена и отливка на дървеното ковчеже.
Сред предметите има още златна диадема от тип, който за пръв път се открива в нашите земи, с прекрасни релефни изображения на лъвове и на фантастични животни, както и четири многоспирални гривни и един пръстен.
В ковчежето има също много златни копчета, мъниста с женски глави. Според проф.Гергова вероятно всички тези дарове са били обвити в една златотъкана материя, тъй като са открити огромно количество златни нишки.
Археологът обясни, че все още има много работа по могилата и ще се търси начин за адеквагтно финансиране.
Надявам се този път да го получим, защото обектът е много важен и повече не трябва да се отлага довършването на неговото проучване, заяви археологът.

Няма коментари: