Translate

08 април 2010

Професор Овчаров търси религиозните мистерии в Родопите


Проф. Николай Овчаров показва откритото край гръцкото село Термес скално светилище на римския езически бог Митра
ФОТО ЩИЛЯНА ЧАКЪРОВА
СМОЛЯН. Древно скално светилище на бог Митра ще приема скоро туристи в Родопите. Професор Николай Овчаров представи вчера уникалния храм, който се намира на гръцка територия на 4 км от границата при Златоград. До IV в. Митра е бил официално признат в Римската империя и е бил в люто съперничество с християнството. Според изследователите на римската история и археология "съперникът" на Христос е бил роден в пещера на 25 декември. Божеството е било символ на земята, наричали го "Бог от скала" и след навлизането на християнството в земите на древен Рим, се наблюдава интензивно смесване на култа с този на Христос, обясни проф. Овчаров.
Светилището е открито през 1915 г. от Богдан Филов, но до днес е тънело в забрава. Това е първият скален барелеф, образец на култа към бог Митра, открит на територията на Родопите. Част от изображението изсечено в скалите е увредено, най-вероятно от иманярско нашествие. Според специалистите по римска археология под светилищата на бог Митра, известни като митреони, винаги са откривани сериозни богатства и находки с голяма историческа стойност. На метри от древния скален комплекс бълбука лечебното минерално аязмо, което вече е изследвано и има доказани лечебни свойства за ред заболявания. Най-вероятно находката ще постави основите на четвърти културно-туристически център на култа на Митра, който ще се обвърже с активния туризъм в региона.
Щиляна Чакърова






ИЗТОЧНИК: В-К СТАНДАРТ

1 коментар:

Анонимен каза...

bravo,mislq 4e niki ov4arov tepurva shte pokazva na sveta drevnotrakiiskite svetilishta i pametnici,zashtoto povqrvaite mi ne sa otkriti i 10% ot "zlatnata" sukrovishnica na trakite!!!