Translate

01 ноември 2010

Изровили с булдозер двуметровата римлянка

 Четирима са изровили с булдозер двуметровата антична статуя на жена, която бе спасена от продажба на черно. Иманярите са две двойки братя. Николай, на 49 г., и Павел (39 г.) Павлови са от с. Гиген, където е била намерена антиката. Сделката за мраморната римлянка бе осуетена от акция на ГДБОП и плевенската полиция в петък. Статуята била скрита заровена в земята в двора на по-малкия брат.
Захари К., на 46 г., и брат му, който е в чужбина, са помагали при изкопаването с машината си. Те са от град Гулянци. 49-годишен мъж от врачанското с. Михайлово и 59-годишен от Пордим са били посредници. Двамата я купували за друг човек, който на свой ред смятал да я препродаде. Той е българин. Вече са повдигнати обвинения на петимата, хванати на място преди да си стиснат ръцете за 50 хиляди лева. Те ще бъдат съдени за държане на предмети с културна и историческа стойност и за опита им за тяхното отчуждаване. В двата случая максималните наказания са 6 г. затвор, съобщи вчера Искра Ганева от окръжната прокуратура в Плевен. До задържането й групата е била следена от полицията, която имала оперативна информация за находката.
Мраморната римлянка била транспортирана по тъмно преди 3 години до жилището на Павел в ремарке на лека кола. Това станало доста внимателно и статуята почти не е увредена, похвали ги археологът от плевенския исторически музей Петър Бънов. Жената е била обезглавена още в древността, смята той. Експертът е категоричен още, че това не е богиня, както се смяташе първоначално, защото жената е с празни ръце. Липсват задължителните атрибути, които винаги се поставят при извайването на  божествата, твърди той.
Според Бънов статуята е от II-III век и е стояла на гроба на знатна римлянка от големия град Улпия Ескус край днешното с. Гиген. Това потвърждават и иманярите при разпитите. Местонахождението на статуята е в посока на съседното с. Брест, където в древността имало некропол и вили. Статуята била заснета на видеоклип и неведнъж била показвана на тайни сбирки на колекционери и прекупвачи у нас.  Първоначално за нея искали 50 хиляди евро, но накрая иманярите склонили за половината пари. Те възнамерявали отново да я снимат с камера заедно с "днешен" вестник. Според специалисти на аукцион в Германия цената на подобни статуи достига до 500 хил. евро. Най-разпространеният път за изнасянето на едрогабаритни антики през границата е по Дунав с шлеп.
Тартор на иманярската група е Николай Павлов, известен като Николашко. Той вече е съден за иманярство. Известен е с това, че закупил терени в землището на селото и ги разкопава в търсене на ценни находки. Всички иманяри били оборудвани с металотърсачи. При обиска в домовете на братя Павлови в с. Гиген били открити още много ценни предмети, включително 200 монети, статуетки и златни накити, подчерта прокурорката Искра Ганева. Част от парите са древни фалшификати, но те също имат историческа стойност. Друга ценна част от иманярската колекция са комплект хирургически инструменти на римски доктор.
Евгени Горанов
 източник: В-к Стандарт

Няма коментари: