Translate

12 януари 2011

Най-старата винарна в света бе открита в Армения

Най-старата винарна в света бе открита в Армения © www.sxc.hu  

Най-старата винарна в света бе открита в непозната досега пещера, намираща се в планините на Армения, съобщиха британски медии.
Екип от археолози от цял свят откриха в нея преса за грозде, делви за ферментация и дори бокали за пиене, които били изработени преди 6100 години. Въпреки, че хората навярно започнали да пият вино много преди това, откритата в Армения винарна е първото помещение за производство на този вид напитка, посочи Грегъри Арешян от Калифорнийския университет.
"Доказателствата несъмнено сочат, че това е било помещение за производство на вино", заяви Патрик Макговърн, специалист по биомолекулярна археология към Пенсилванския университет, който обаче не присъства на разкопките. "Откритото от нас доказа, че евразийският сорт грозде тук вече е бил познат и широкоразпространен", допълни Макговърн.
Няколко месеца по-рано в същия район на Армения беше открита и най-старата кожена обувка в света, която била изработена преди близо 5500 години. Според археолозите във вътрешността на пещерата се намира плитък речен басейн, по който виното изтичало в специално изработен огромен казан.

източник: DarikNews

Няма коментари: