Translate

11 февруари 2012

Юстиниян вдигнал града край Сарафово


Ураганът край Бургас поднесе неочакван подарък на археолозите. Морската стихия изрови останките на древен римски град и пристанище към него. След като вилня две денонощия, тя разкри 12 метра от фронталните зидове на огромна сграда, висока около 2,50 метра. Специалистите се натъкнаха и на друга мистерия - водата разкри подобие на каменен саркофаг. Археолозите предположиха, че в него е бил погребан знатен римски аристократ. Ден по-късно обаче някои от тях биха отбой за находката - въпреки че все още не е извадена от водата заради бурите, специалисти допуснаха, че май онова, което се вижда сред вълните, е просто древно корито на каменна чешма. Това обаче ще стане ясно едва когато водите утихнат и учените имат достъп до мястото.

Ураганът край Бургас изрови останките на селище от времето на Юстиниян
ФОТО Авторът
Много древни градежи дремят под Бургас. Археолозите тук тепърва ще дочакат приятни изненади, е категоричен директорът на НИМ Божидар Димитров. Разкритото от морската стихия древно селище при военната почивна станция край Сарафово далеч не е единственото в района от тази епоха. 
Плодородната земя край морето прави този край гъсто заселен още от античността. Но докато за историята на някогашните древногръцки колонии - Созопол, Несебър, Поморие - се знае достатъчно много, за неговото състояние през римската и ранновизантийската епоха са останали най-малко писмени сведения, с изключение за Атия. Така че и името на новооткритото селище край Сарафово засега остава загадка.
Следите от римските градежи край Бургаския  залив са отбелязани още в края на ХIХ век от братя Шкорпил и Константин Иречек, но до по-сериозни проучвания не се е стигнало. След 1944 г. пък всички стратегически носове са заети от армията или флота и естествено стават недостъпни за археолозите. А именно под тях се намират закътани заливчета, удобни за пристанища. Следите от древните строежи се  виждат дори през телените мрежи. Това е селището "Свети Никола" на нос Акин, руините на средновековен манастир на нос Червенка, на Маслен нос, и в самата Атия. Засега археолозите са изследвали единствено крепостта Аква Календе край Бургас. За нея има сведения и от хрониста Прокопий Кесарийски, който описва подробно минералните бани, в които много хора са намирали изцеление. За тяхна защита император Юстиниян е заповядал да се издигне и укреплението там. Най-вероятно и селището при Сарафово също е строено по негово време. Според Божидар Димитров става въпрос за малко пристанище и риболовна база.
"Още през миналия септември при първата есенна буря се показаха първите зидове", разказва шефът на НИМ. "Тогава на стотина метра навътре в морето бяха забелязани квадри и колони. Явно част от селището е било отнесено от водата. Затова вече са предвидени и подводни изследвания, които ще води зам.-директорът на НИМ доцент Иван Христов". Явно сериозна работа очаква археолозите в района на Бургаския залив през наближаващите топли сезони. Финансовият министър Симеон Дянков е отпуснал целево по 120 000 лева освен за новото откритие при Сарафово още и за Русокастро, Дебелт и Аква Календе. Военните също са проявили интерес към открития на "тяхна територия" археологически обект и също са обещали известна сума. Има вече и идея те да отстъпят площта, на която се намира античното селище, срещу терен в същия размер от другата страна на почивната станция. Не само за да се извършат спокойно разкопките и реставрацията на античния обект, но и за да бъде достъпен за всички, желаещи да го видят.

Автор:
Константин Събчев

източник: В-к Стандарт

Няма коментари: