Translate

21 юни 2014

Намериха римски мост от II век след Христа до Лъвов мост

Римски мост от II век след Христа откриха археолози при ремонта на кръстовището до Лъвов мост. Ценната находка ще се запази в тревните площи до бул. "Сливница".
Това е единственото място в столицата, където все още са останали находки от римско време, обясни археологът д-р Александър Станев от Музея за история на София. Той следи откриването на антики при ремонта. Това е вторият подобен мост, който специалистите откриват у нас. Първият е бил намерен случайно при строежа на брега на река Марица в Пловдив, но не е съхранен. Този обаче ще бъде запазен.
Римският мост вероятно е бил част от по-голям комплекс, обясни д-р Станев. Всички останали места по трасето на строителството са проучени, но други находки сега не са открити. Заради строителството след Освобождението по-старите пластове не са запазени, обясни археологът.  
За да не се навреди на находката обаче, строежът на кръговото кръстовище е малко затруднен. За по-бавния ремонт допринасят и редица други обекти като новото метро, самият Лъвов мост, коритото на река Владайска и издигнатите в непосредствена близост сгради. Проблем за строителите се оказаха и проливните дъждове от началото на пролетта. 


Наталия Малчева
източник: в-к Стандарт

Няма коментари: