Translate

23 януари 2014

Некропол от V в.пр.Хр. откриха археолозите в Созопол

©
Изграждането на Водния цикъл на Созопол е съпътствано със спасителни археологически разкопки, които се извършват от ръководителя на екипа Явор Иванов от НАИМ-БАН Явор Иванов и зам.-ръководителя Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.
Макар и да са имали податки за много артефакти в района на ул. "Републиканска" в Новия град, археолозите остават приятно изненадани от богатите археологически пластове, на които се натъкват по време на работата си. В сектор от 180 метра са открити 20 погребения и керамични съдове ,бронзови стригали и парчета керамика от чернофигурна и червенофигурна керамика. В четирите гроба археолозите попадат на запазени големи съдове- сиви и амфори. Интересните открития са датирани към V в.пр.Хр. Този участък се оказва некропол, където са извършвани погребения от най- древни времена до средата на 19 век. , като освен трупополагане, археолозите откриват и изгаряне на трупове, чийто останки са погребани в глинени съдове. Детски погребения разкриват древния ритуал , при който са полагани около трупа керамични съдове, на някои от погребенията съдовете предварително са начупени и поставени над главата и до краката на погребаното лице. Открити са близо 40 цели съда и стригали,с които древните аполонийци са почиствали тялото си след спорт или по време на баня, а в случая със кожения уред са обработвали тялото на починалия.

Това, което е уникално при последните археологически разкопки са съдовете от червено фигурна и черно фигурна керамика, сподели Явор Иванов. Червенофигурната керамика е позната и има открити екземпляри ,които са познати на широката публика. Чернофигурната керамика е изключително ценна, защото много рядко се среща, обясни Явор Иванов. Тя е била "модерна" и се е използвала масово поне два века преди откритите в археологическите пластове на некропола. Две керамики наистина са впечатлили археолозите.На едната чернофигурна керамика е изобразена млада жена, която пече хляб,за която ръководителят на археологическите разкопки твърди, че има само една подобна в света и тя се намира в Лувъра. Друг древен съд впечатлява с рисунката си на две момчета с ловни дрехи и кучета. Всички открития по време на археологическите разкопки са изследвани, ценните се реставрират.

Археолозите продължават своята работа по ул."Републиканска" в посока пл. Черно море. Те ще продължат да търсят артефакти и в района на общинската сграда, след като започнат строителните дейности за полагане на колектора по проекта за водния цикъл на Созопол. Другият участък, който ще обследва екипът е в района на къмпинг "Златна рибка".

Източник: News.Burgas24.bg

Няма коментари: