Translate

07 октомври 2009

Находки от родопите

Древно село на магьосници разкриха археолози при спасителни разкопки в Родопите. Край бреговете на река Върбица учените попаднаха на близо 50 ями, в които са извършвани неизвестни досега култови действия. Мястото е било заселено още в осмото хилядолетие преди новата ера, а загадъчните жертвоприношения са извършвани до късното Средновековие.

Откритото селище попада в трасето на трансевропейския коридор за Гърция. В ямите археолозите намериха обгорели камъни, керамика, парчета от железни остриета и късове сурово месо.

Катя Меламед, археолог: „Има сериозна връзка човек и камък, които са основните елементи в тези практики, огън – който пречиства и желязо, което предпазва от зло. И разбира се, животинска жертва, която оформя една обща трапеза между тези, които ги няма и участниците в практиките.”

Жертвените ями са от 12 век, но до тях са открити и други подобни на възраст над 2 000 години. Любопитното е, че древните хора също са полагали камъни и керамика и са използвали огъня в своите ритуали.

Проф. Ани Радунчева.: „Дали са заклинателни места, дали са свързани с някакви магии - много е възможно. Защото въпреки че хората са християни, въпреки че официалната религия не го прави, човек си го прави тайничко така, за да бъде запазен, за да знае че е направил всичко за сигурността си.”

Край ямите е имало селище от ранно-желязната епоха. По-късно на същото място е изградено средновековно село, от което са разкрити две каменни къщи и църква. Проучванията на археолозите ще продължат и догодина с разгадаване на тайната за живота на древните магьосници в Родопите.

Автор: Красимир Ангелов, Кърджали
източник: БНТ

Няма коментари: