Translate

30 юли 2010

Отварят реликвария, с предполагаемите мощи на Свети Йоан в неделя

На 20 юли научен екип с Ръководител проф.д-р Казимир Попконстантинов и Зам. ръководител н.с. Цоня Дражева започна новия археологически сезон за проучване на средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" на остров "Св. Иван" до Созопол, предаде репортер на Burgas24.bg. Бяха извършени сондажни изкопи в основите на най- старата църква на острова, построена в края на ІV - нач. на V в.

На 28 юли в 13,30 ч при разчистването на основата на олтарната маса на дълбочина 0,6 м под пода беше открит мраморен реликварий / мощехранилница/ с форма на малък саркофаг, дълъг 18 см и висок 14 см. Той беше внимателно изваден от леглото му и пренесен в касата на Археологическия музей в Созопол. Според характеристиките му и другите находки в пласта около него, той се датира в края на ІV век.

При проучване на хоросановата му подложка беше открита втора малка кутийка, изработена от бледожълт пясъчник / характерен за територията на Палестина / . По външните й стени има надпис на старогръцки, който все още се разчита от проф. Попконстантинов. Засега със сигурност е разчетено името на Св. Йоан , което означава , че в тази кутийка са пренесени мощи на светеца и са поставени в реликвария при издигането на раннохристиянския храм.

Това откритие ни дава уникалната възможност за първи път в България да проследим целия процес на свещенния ритуал , извършван в зората на християнството в нашите земи. То доказва голямото значение на древния град Аполония- Сизиполис/ града на спасението / и в частност най- стария манастир по Черноморското крайбрежие и единствения , който носи името на "Свети Йоан Предтеча и Кръстител".

На 1 август в 11 часа във Археологическия музей, Созопол, реликварият ще бъде отворен от специална комисия от специалисти и в присъствието на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и Министър Божидар Димитров, отговарящ за вероизповеданията в Република България.

източник: Burgas24.bg

Няма коментари: