Translate

19 юли 2010

Сирийски учен възстанови музика на 3500 години

Сирийски учен възстанови музика на 3500 години

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сирийският изследовател Зияд Аджан е възстановил осем песни от финикийския "Молитвен химн", написан преди 3500 години на глинена плочка. Нанесените на нея клинописни ноти са най-древният от известните опити за записване на музикална мелодия, съобщава РИА "Новости".

Плочката е от средата на второто хилядолетие пр. Хр. Тя била открита в началото на 50-те години на миналия век в местността Тел Рас Шамра, Северозападна Сирия. Някога там се е намирал един от най-древните градове в света - Угарит.

Той е достигнал разцвета си през средата на второто хилядолетие пр. Хр. По онова време в Угарит е била създадена първата азбука. Според сирийския учен оттогава датират и първите ноти.

През последните 50 години са правени много опити да бъдат разшифровани угарийските нотни записи. Аджан е първият, който е успял да възстанови мелодията и текста на песните.

"Заедно с други изследователи успях да разшифровам знаците и да пресъздам мелодията и текста на химна" - казва Аджан в интервю за РИА "Новости".

Ключ към успеха, по думите на Аджан, е станало разбирането на значението на цифрите, изписани на плочката между нотните знаци. Тези цифри, както и подробните указания за изпълнителя на химна, за акомпаниращия, за това как да бъде настроена лирата, са позволили да се свърже текстът с мелодията.

Наградата за многогодишния труд на учения е станало изпълнението на три от възстановените от него музикални фрагмента - песните "Зазоряване", "Залез" и "Празник в Угарит" от солистите на хора на Националната евангелистка презвитерианска църква от неговия роден град Латакия, разположенна 12 км. от Угарит.

Сега Аджан, който е посветил на разгадаването на древните музикални текстове 30 години от живота си, работи над отстраняването на редица неточности, за да възстанови финикийския химн така, че "абсолютно точно да отговаря на оригинала".

източник: Dnes.bg

Няма коментари: