Translate

30 юли 2010

Японци снимат филм за перперикон





Повече от 100 милиона японци ще гледат филм за свещения град на траките Перперикон. Екип на Японската национална телевизия започна снимките на 90-минутната документална лента, която ще се излъчи на 11 септември. През тази година интересът на световните медии към Перперикон е много голям - преди двайсет дни централната Шанхайска телевизия от Китай засне в каменния град поредица от десетминутни клипове за траките, а в началото на август екип на Чешката национална телевизия  започва работа по друга документална лента.

Режисьорът Рео Ямада се занимава с документално кино от 35 години, автор е на повече от 100 филма. През тези години с него работи операторът Исаму Осада. Те са в България заради големия интерес на японците към една от най-древните цивилизации в света.

Рео  Ямада, режисьор: „След като у нас бяха показани златните съкровища на този изчезнал народ и след откритията на българските археолози от последните десет години хората искат да научат нещо повече за траките – кои са били, в какво са вярвали, как са живели.”

Във филма, освен Перперикон, ще бъдат показани разкопките в Свещари, тракийските гробници край Казанлък, пещерата -утроба и скалната гробница в Татул. Интерес на големите световни телевизии не учудва археолозите.

Проф.Николай Овчаров: „Перперикон е един от няколкото изобщо в света скални градове, който крие много тайни от своята 6 000 годишна история и е с много добре запазени части от него.”

Рео Ямада е прочел хиляди страници исторически сведения за траките и не иска да повярва, че тези хора са изчезнали.

Рео  Ямада, режисьор: „Все още работим върху филма, но вече може да се направят паралели между траките и съвременните българи. Може би във вашите вени тече доста тракийска кръв.”

Една от общите черти с траките е несекващата вече три хилядолетия любов към виното и други алхоколни напитки, шегува се Рео. Той също е любител на българската ракия и мешаната салата.



източник: БНТ, Автор: Красимир Ангелов, Кърджали

Няма коментари: