Translate

06 декември 2010

Иманяри разграбиха античен град

От МВР разпространиха подробности за вчерашната акция, при която беше разкрита незаконна търговия с културни ценности и нелегални разкопки в района на археологически обект в античния град „Нове".При операцията на ГДБОП сазадържани 12 души.

Организатор на схемата е бил63-годишният Б.Б. от Русе, за когото четирима душиизвършвали незаконните разкопки. Намерените археологически ценности възрастният мъж пласирал на познати търговци, които ги купували, а после препродавали или изнасяли в чужбина. 
При акцията антимафиотите задържали част от участниците в незаконния бизнес в хотел във Велико Търново, в момента, в който те разглеждали и уточнявали цените на доставената стока. На място е задържан 63-годишният русенец
В полицейския капан попаднали и двамата дилъри М.К. от Варна и Л.О. от Свищов - вече осъждани за незаконна търговия с културно исторически ценности. Сред задържаните са още петима незаконни търговци от Плевен, София и Ловеч на възраст от 45 до 55 години. 
На територията на Свищов са заловени и четиримата помощници на Б.Б., извършвали нелегалните разкопки в района на археологическия обект античен град „Нове".
На различни адреси в Свищов, В.Търново, Русе и Първомайци са открити 250 антични сребърни монети и 2380 бронзови, близо 400 различни накити - апликации, филбули, пръстени, средновековни кръстове, както и 5 антични керамични съда. При претърсването са иззети и четири металотърсача.
Срещу десет от задържаните е взета полицейска мярка „задържане под стража" за срок от 24 часа. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност на групатапродължава.

източник: News.bg