Translate

27 декември 2011

Археолози с уникална находка по трасето на "Струма"


Уникална находка от VI-V век преди Христа е разкрита при разкопки на праисторическо селище между селата Дрен и Делян. Археолозите се натъкнали на плосък некропол.
В гроба, който попада в района на трасето на автомагистрала "Струма", са намерени кремирани кости, фрагменти от керамика, фини съдове, изработени на колело, сребърни и железни халки и други. Според специалисти находката е значима и дори ще влезе в учебниците по история.
В края на лятото с протокол на комисия, назначена от министъра на културата находката е била документирана и с Агенция "Пътна инфраструктура" е договоренопроучването на обекта да продължи в рамките на месец и половина при подходящо време, обясни шефката на музея в Перник Емилия Велинова, цитирана от БНР.
Договорът още не е подписан, но от музея възнамеряват проучването да бъде довършено в началото на следващата пролет. По трасето на аутобана е разкрита и друга археологическа находка, която най- вероятно е продължение на некропола. Там не е работено и не се знае колко дълго ще траят разкопките.

източник: News.bg

Няма коментари: