Translate

19 декември 2014

Учени откриха над милион мумии в египетска гробница

Археолози са открили гробище в Египет с над 1 милион мумифицирани тела, съобщи в. „Дейли Мейл”. Вече са извадени повече от 1700 мумии, които са запазени в пустинята на град Фаюм на около 60 км южно от Кайро. Според ръководителите на разкопките е възможно да има повече от милион мумии, погребани в саркофази, издълбани във варовикови скали на до 23 метра дълбочина.
Според учените мумиите са били погребани пред около 1500 години между 1 и 7 век от новата ера, когато Египет е бил под владението на Римската и Византийската империи.
разкопки
Снимка: Проф. Кери Мюлщайн
За разлика от повечето мумифицирани останки, открити в Египет, тези са намерени в масови гробове и вероятно са на обикновени хора. Вътрешните органи на умрелите рядко са били премахвани, като роля в мумифицирането е изиграла сухата почва.
„Сигурни, че тук са погребани повече от 1 милион души. Мястото е огромно и доста претъпкано”, коментира пред сайтът „Live science” един от откривателите на находката професор Кери Мюлщайн.
Сред мумиите открили и такава на мъж, който е висок повече от 210 см. Телата били разделени според цвета на косата им. русите хора били погребани в едната част на гробището, а тези с червена коса – в другата.
Учените нарекли гробницата Фаг Ел Гамус, което значи „Пътят на водния бивол” заради името на намиращ се наблизо път. Археолозите от университета в Юта разкопават мястото и намиращата се там пирамида от близо 30 г.
Въпреки че в гробовете са погребвани обикновени хора, а не богаташи при разкопките са открити изключително красиви и запазени платове, стъклария и дори цветни терлици за дете.
„Имаме свидетелства, че близките на детето са се опитали да изпълнят по-голямата част от процеса по мумифициране на тялото. Палците, ноктите, мозъкът и езикът са много добре запазени. А гривните по ръцете ни карат да мислим, че детето е било момиче, но не можем да сме сигурни. Личи си, че близките са направили всичко по силите и възможностите си, за да изпълнят ритуала по мумифициране”, казват учените.
пирамида, гробница Египет
Снимка: Проф. Кери Мюлщайн
Засега учените не са разбрали от откъде са дошли телата. Близкото селце е твърде малко, за да е имало толкова голямо гробище, а древният град Филаделфия, който се намира също в близост, си има собствено погребално място.
До гробището има малката пирамида, която е построена преди повече от 4500 години. Тя е по-стара от мумиите с около 2 хилядолетия.

Няма коментари: