Translate

04 декември 2014

Кой се намира в гробницата от времето на Александър Велики?

Кой се намира в гробницата от времето на Александър Велики?
© снимки: БГНЕС  

Загадката за "стопанина" на гробната могила в Амфиполис продължава да разпалва фантазията и да възбужда световен интерес, като международните медии не спират да излизат с публикации за голямото откритие там.
Гръцкият в. "Етнос" се позовава на статия на сп. "Форбс", озаглавена с въпроса: "Кой се намира в гробницата (от времето) на Александър Велики".
В статията се казва, че могилата, която мнозина свързват с Александър Велики, започва да разкрива тайните на почти половин век, откакто там се правят разкопки. На входа на гробницата бяха открити монети с лика на Александър Велики, сфинксове и триметрови женски статуи - Кариатиди, както и скелет на "стопанина", който предстои да бъде идентифициран.
Хипотезите обаче валят като из ведро в Гърция поради факта, че след като АлександърВелики не е там, тъй като се знае, че е погребан в Александрия, вероятно в гробницата е погребана неговата съпруга Роксана или неговата майка Олимпия. Местните познават района като гробницата на царицата. Възможно е обаче там да е погребан и някои знатен генерал. Търпение, изследванията ни ще дадат отговор, каза ръководителката на археологическия екип Катерина Перистери, пише "Форбс". Списанието описва величието на гробницата, но и се спира на опита на британски войници да откраднат гигантския лъв, който някога е украсявал върха на гробната могила, както и тонове мраморни късове. Според публикацията те не могли да ги задигнат, тъй като били нападнати от българи и австрийци, като са изоставили много от мраморите.
Археолозите откриха могилата през 60-те години, но разкопките започнаха през 2012 г., тъй като никой не вярваше, че там има нещо, пояснява Катерина Перистери, според "Форбс".
Източник: БТА

Няма коментари: