Translate

04 декември 2014

С изложба ще отбележим 65 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Мария МАСЛЕВА
zlato
С изложба ще почетем 65 години от откриването на Панагюрското златно съкровище. Събитието ще се състои в Историческият музей в петък (5 декември 2014 година) от 17:00 часа. Заедно с изложбата ще бъдат наградени и участниците от общинския конкурс „Траките, древни и мистични“, който се проведе в две части. Първата част включваше мултимедийна презентация за тракийското изкуство, митология и ритуали, а втората – пластика и рисунка, свързани с тракийското изкуство.

Панагюрско златно съкровище е откритото на 8 декември 1949 г. В местността „Мерул“ от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови- тухлари и каменари по професия.
Панагюрско златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжения открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална и духовна култура на местните тракийски племена. 
Съкровището, изработено от злато и е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. Култовият сервиз се състои от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако – гръцкия пантеон.
Съкровището е принадлежало на все още неизвестен владетел на племето одриси от края на IV и началото на III век пр. Хр.

Няма коментари: