Translate

09 декември 2014

Учени отвориха саркофаг на египетска мумия на 2500 години

Учени от музея "Фийлд" в Чикаго отвориха дървения саркофаг на древноегипетска мумия на 2500 години, съобщава Асошиейтед прес.

Деликатната операция била извършена под ръководството на специалиста от музея Джей Пи Браун.

Учените извадили за анализ и консервация мумията на Миниридис, син на свещеник.
Тя трябва да бъде специално подготвена за участие за предстоящата изложба "Мумиите: Картини от отвъдното", която ще бъде открита през месец септември догодина в Природонаучния музей на Лос Анджелис.

През 2016 година пък ѝ предстои гостуване в Природонаучния музей в Денвър.
Музеят "Фийлд" притежава мумията от 1920 година, припомня агенцията. Тя била получена като дар от Чикагското историческо дружество. Тя е част от богатата колекция на музея, съставена от 30 мумии от Египет.

"Винаги има опасност артефактът да бъде повреден, коментира Браун. Поради тази причина се опитваме нашият контакт с мумията да бъде сведен до стриктния минимум".

Още преди отварянето на саркофага е било ясно, че мумифицираните останки на детето са били повредени. Това проличало от предварителна рентгенова снимка.

Долните крайници били откъснати и отчасти отвити от ленените бинтове. Покровът и маската били посукани и изместени настрани. Всичко това трябва да бъде поправено, преди мумията да потегли към изложбата.

Източник: БТА     


Няма коментари: