Translate

03 януари 2015

Подземен град на 5000 г. изскочи край Кападокия

Най-древният познат на науката подземен град беше открит близо до популярната туристическа област Кападокия. Селището, което е на около 5000 години, може да се окаже най-голямата археологическа находка на годината, въодушевени са историци.
Невероятното откритие било направено, след като в турския окръг Невшехир започнали строителни работи за издигане на комплекс от нови сгради до едноименната крепост.

Работниците обаче се натъкнали на ценните артефакти, заради което строежът бил временно спрян. По-късно, когато станало ясно какво се крие в земните недра, строежът бил забранен, а районът – обявен за защитена археологическа зона.
Смята се, че градът датира отпреди 5000 години. В подземията са открити най-малко 7 километра тунели, скрити религиозни храмове и тайни изходи за бягство. Тепърва обаче се очакват още интересни открития, които да дадат повече сведения за живота на хората, живели в подземния град.

По думите на кмета на Невшехир Хасан Юнвер другите подземни градове в района „не могат да се сравняват дори с кухнята на новооткрития град”.
Това е повече от впечатляващо, като се има предвид, че в провинцията е открит град отпреди 2000 г., в който на поне 11 етажа под земята са живели 20 000 души.
Те са се движили по тунели с обща дължина няколко десетки километра и са разполагали с над 600 входа.
Според запознати обаче новооткритият град може да се окаже най-големият подземен град в света.
Източник: в-к Новинар

Няма коментари: