Translate

22 януари 2015

Работници откриха делва, докато ремонтират главната улица във Варна


Източник: Moreto.net   
Сн.: Moreto.net
На поредна находка се натъкнаха работници, участващи в ремонта на градското ларго във Варна, близо до храма "Свети Николай Мирликийски", научи Moreto.net. Докато копаят канали за подземната инфраструктура, те открили огромна делва. Все още не се знае дали съдът е древен или е от османско време, коментира археологът Теодор Роков. Тъй като половината от предмета е в профила на изкопа, изваждането му ще отнеме време, обясни той. Интересното за момента било, че той е открит едва на няколко педи под тротоара.

По думите му, виждащите се над делвата части от зид пък също още не са датирани. Археолозите имат съмнения, че ако тя не е древна е възможно тухлите да са част от стара подложка за кабели. При всички случаи установяването на находката ще отнеме време, категорични са археолозите, които от началото на ремонтните дейности по градското ларго се надяват да открият части от старата крепостна стена, съществувала някога именно в този район на Варна.

Според експертите подобни открития са нормални, след като под централните улици лежат останките от античния Одесос. Досега обаче, при градежа на старата главна улица и при строителството на сгради в района не са откривани артефакти.

Преди дни, докато копаят основите на частна сграда, работници са открили находки от няколко епохи, съобщи още Теодор Роков. И днес екип от археолози работи в участъка, намиращ се зад Дупката. Смята се, че там има основи от антични сгради и части от плочи с надписи. Намерените парчета обаче са прекалено малки и написаното не може да бъде разчетено.

От Регионалния исторически музей отказаха да коментират дали проучването покрай църквата "Свети Никола" ще забави ремонта на така наречения пешеходен ринг, но със сигурност ще отнеме няколко дни.

Няма коментари: