Translate

22 януари 2015

Откриха гробница посветена на Озирис в Египет

В Египет откриха гробница на Озирис
© Paolo Bondielli/Min Project
В Долината на царете, Луксор, е открита гробница, посветена на египетския бог на смъртта Озирис. Откритието е обявено от Min Project, водещ археологическите разкопки, и египетското Министерство на антиките.
Структурата на гробницата съответства на описанието на гробницата на Озирис в египетската легенда и вероятно се явява точно нейно копие. Тя е била създадена по време на 25-ата династия (760–656 г. пр.н.е.) или 26-ата (672–525 г. пр.н.е.). Други открити гробници от този период имат сходни елементи с мистичната гробница.
Освен това през 1902–1903 г. е открита гробница, получила названието Озирион, която също прилича на описваната в легендите гробница на Озирис. Озирион е построена при фараон Сети I, управлявал Египет през 1294–1279 г. пр.н.е.
В наскоро откритата гробница централно място заема статуя на бога. Тя се намира в храмова стая със сводест таван, пред нея има шахта, която се спуска на дълбочина 9 метра в друга камера. В тази стая има още една шахта с дълбочина 6 метра, която също води в друга, още по-дълбока камера, се казва в сп. Luxor. Залата е обкръжена от пет колони.
Озирис е изолиран на своеобразно островче, което се възвисява над другите части на камерата. Според египетската митология Озирис е управлявал света на мъртвите, след като е бил убит от своя брат Сет.
Сет убил Озирис, за да се качи на трона. Изида, жената на Озирис, го съживила и им се родил син, който след това предизвикал Сет. В някои версии на мита Изида била принудена да събира Озирис парче по парче, тъй като Сет разчленил тялото му и разхвърлял частите далеч една от друга.
От дясно на ляво: Изида, съпругът ѝ Озирис и техният син Хор. Артефакт от времената на 22-ра династия.
Wikimedia Commons
Хор, синът на Озирис от Изида, обикновено е изобразяван с глава на сокол. Той станал противник на Сет и удържал победа над него. Боговете решили, че никой няма право да владее трон, спечелен в резултат на убийство, и не подкрепили Сет.
Гробницата на Озирис се явява част от сложен комплекс, чиито разкопки са провеждани на два етапа. През есента на тази година започва третият етап от археологическите разкопки.

Няма коментари: