Translate

31 януари 2015

Мраморен релеф на бог Митра в Музея за история на София


Музеят на история на София придоби нов експонат -изключително рядък и ценен мраморен релеф на бог Митра. Плочата, която е с отчупена горна част, представлява божеството, поставено в кръгъл медальон и изобразява Митра в момент, в който подготвя жертвоприношение на бик. Това е традиционната втора сцена от мита за Митра, като жертвоприношението се свързва със зараждането на новия живот.

Култът към Митра е изключително разпространен и възниква в Рим. Съществува в продължение на над 300 години от Британия до Черно море и от река Рейн до Нил.

Той се е озовал на родна територия по време на Римската Сердика, както всъщност се е наричала столицата ни във вековете на създаването й. Тогава градът е бил със силна политическа и военна роля, както и с богат религиозен живот.

Зам.-кметът на столицата с ресор култура Тодор Чобанов разказа, че култът към източното божество Митра е бил със силно средище в древна София и подчерта, че той се е смятал за легионерска вяра и според някои изследователи ако в 4 век от новата ера не се е появило християнството, то Рим е щял да бъде империя на митраизма.

Култът към Митра е бил таен, като определена част от него има допирна точка и със зародилото се по-късно християнство - раждането на непобедимото Слънце кореспондира с християнската Коледа. Интересното за фигурата на Митра е, четой поначало не е с божествен произход, а се възприема като човек месия, който извървява пътя до израстването в божество.
Чобанов изтъкна, че релефът ще бъде част от постоянната експозиция на музея, веднага щом той отвори врати. Експонатът е открит случайно в село Герман. Преди местните жители да видят, че на гърба на камъка има изсечени релефи, са го ползвали като каменно стъпало от стълба.

Източник: News.bg

Няма коментари: