Translate

11 март 2015

Откриха Златния град?

Археологическа експедиция, завърнала се от непристъпен район на джунглите на Хондурас, обяви, че е открила руини от град-държава на неизвестна до момента на науката цивилизация, населявала Централна Америка. Слуховете за мистичния древен град съществуват още от времето на испанските конкистадори, а в местните легенди той е известен под името „Градът на маймунския бог”, а също и като Златният град. Смята се, че той е бил обитаван от процъфтяваща цивилизация, изчезнала безследно преди повече години.  За откритието разказва Fox News.
В състава на експедицията, натъкнала се на митичния град са били учени от САЩ и Хондурас, инженер, антрополог, етноботаник и 16 бойци от хондураските спецчасти, които са отговаряли за безопасността на изследванията. Районът е толкова опасен, че експедицията е била придружавана и от двама експерти по оцеляване - бившите британски разузнавачи Стив Съливан и Андрю Ууд. Следите от древната цивилизация са намерени в района Москития, покрит с непроходими джунгли. Учените са изследвали и картографирали руини от крепостни стени, площади, пирамиди и могили. Смята се, че съоръженията са били изградени от неизвестна индианска култура, чийто разцвет е бил преди 1400 години. След изчезването й, градът е бил покрит с гъста растителност и затова е останал толкова дълго време скрит в сърцето на джунглата, известна с непристъни планини, блата и реки.
Учените открили и 52 артефакта, в тона число каменни тронове, фрески с изображения на змии и грифони, а също и каменна глава на „човек-ягуар”, за която се предполага, че е фрагмент от скулптура, изобразяваща шаман в изменено състояние на съзнанието. Всички находки са документирани, като са оставени на мястото им. Точното местоположение на древния град се пази в тайна, за да не бъде опустошен от иманяри.
Изгубеният град провокира въобръжението на откривателите от столетия. Местният индиански фолклор го описва като приказно красиво място, подобно на Райската градина, други вярвания разказват за „Златен град.” Смята се, че за първи път следи от него са забелязани от американският авантюрист Тиъдър Мурд, прелитайки със самолет над района, начело на експедиция през 1940 година. Той обаче умира в авиокатастрофа,  преди да успее да разкрие и документира точното местоположение на града.
Основните научни хипотези гласят, че развалините принадлежат на легендарния Бял град, за когото Ернан Кортес пише на император Карл. Конкистадорът споделил с императора, че според местните жители, на територията на днешен Хондурас се крие господарство, равно по богатство на това на ацтеките.

Няма коментари: