Translate

01 септември 2009

Откриха уникален култов комплекс на нос Калиакра

Тази година откритията, направени на Калиакра, са повече от едно, съобщи на пресконференция ст.н.с. Бони Петрунова от Националния археологически музей към БАН, която е ръководител на екипа от археолози, съобщи "Фокус".
Сред по-значимите неща са тези, открити в грандиозен скален комплекс, съставен от голям брой гробници, ями и една огромна яма, която все още не е идентифицирана с точно име и която първоначално археолозите са помислили за църква. Възможно е тази култова яма да е играла ролята на своеобразно светилище, подчерта Бони Петрунова. По нейните думи, най-вероятно става въпрос за историческо време, когато нито Балканите, нито Византия подозират идването на голям брой племена, които съставляват основата на създаването на българската държава. Тази година е открита част от ритуално бронзово звънче, както и целият култов комплекс, който се състои от няколко типа гробници. Те са вкопани в скалата и много категорично се разделят като културен модел, каза Бони Петрунова. Едните от тях са типичните византийски гробници със семейни гробници, където са погребани цели семейства, някои вероятно станали жертва на епидемии. Намерено е погребано младо семейство на около 21-22 години, с преплетени пръсти и обърнати една към друга глави. На дясното рамо на бащата е било положено и малко бебе, разказа Бони Петрунова. По думите й другите намерени гробници, от които излизат най-интересните материали, са свързани с култови ями. В тях са били правени изключително интересни поменални обреди, като са били поставяни ритуални съдове, храна и различни дребни предмети за помен на покойниците. Един такъв обред е установен в открит гроб и тепърва предстои анализирането му.
“Сигурното обаче е, че такъв култов комплекс от такъв исторически период няма”, категорична е Бони Петрунова, и този период се свързва със Средновековието, със заселването на племената, преди официалното въвеждане на християнството в българската държава.
Сред най-интересните неща при тазгодишните археологически разкопки на Калиакра е детски гроб, вторично нарушен, където е била извършена магия. Бони Петрунова поясни, че не се притеснява да употреби думата “магия” и подчерта, че тя е доказала вече своя професионализъм. В подкрепа на думите си историкът носеше последната си книга “Съкровищата на България”, за да покаже сериозността на нещата. Има етнографски данни за извършване на такива ритуални действия, заяви Бони Петрунова. Става дума за следното – източният край на гроба е бил преграждан с камъни, така че да се образува спирала и в него е бил поставян дар в специален съд, наречен фиала. Миналата година екип от археолози е открил друга такава фиала в региона. Най-интересното сега обаче са откритите в гроба два остри предмета. Предположенията са, че в региона се е практикувал обред - на мястото на смъртта, където е лежал покойникът, да се забиват остри предмети и по този начин се е правил опит да се прекрати навлизането в живота на злите сили. “Точно това е било направено, за да се спре голямата детска смъртност”, каза Бони Петрунова и допълни, че го доказват многобройните детски погребения, открити в участъка, който се изследва.

източник: Dir.bg

Няма коментари: