Translate

30 юни 2010

Събраха имането на одрисите


Златните фиали от Долно Атанасово
Фото Красимир Свраков
Навярно малцина у нас знаят какво е това рамфея. Сега любознателните не само могат да видят това древно оръжие на траките, но и да разберат как се използвало. Няма нужда да се ровят в книгите или в интернет. Достатъчно е да посетят новата експозиция на Националния исторически музей "Съкровищата на одриските воини". Изложената рамфея вероятно е била използвана в много битки. Дългото 1,4 м острие еднакво добре е вършило работа и като копие за ръкопашен бой, и като меч, обяснява един от експертите в НИМ д-р Лазар Гичев. Той е категоричен, че използването на рамфеята изисква изключителна подготовка, което от своя страна дава основание да се говори за съществуването на тракийска бойна школа.
Но и самата изложба е уникална като цяло, защото е резултат от обединените усилия на 8 музея - НИМ, националния археологически и тези от Пловдив, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Нова Загора. С една дума от земите на древното царство на одрисите - най-голямото и мощно тракийско племе.
Посетителите на музея в Бояна могат да се запознаят с общо над 300 изключително интересни предмета, принадлежали на одриската аристокрация и открити предимно в надгробни могили.
А че одрисите са били наистина могъщ и богат народ, свидетелстват изложените предмети. За прадедите ни златото, среброто и бронзът не са били лукс, а бит. Достатъчно е само да се видят находките от Златиница, Ямболско. Те произхождат от гроба на тракийски принц от IV в. пр. Хр., и се показват за първи път събрани на едно място. Гостите на НИМ ще могат да разгледат отблизо златен венец с апликации, пръстен-печат, наколенник, два невероятни ритона от сребро, уникална желязна ризница със защитна яка, сребърни апликации, шлем и копие.
Друг акцент в изложбата е бронзовият шлем на цар Севт III, открит от покойния археолог Георги Китов в гробницата под могилата Голяма косматка, Казанлъшко. На лицевата част на шлема е изписано името на известния одриски владетел на старогръцки.
Голям интерес се очаква и към намерените в Сливенско златни нагръдник и фиала, както и част от златна огърлица от некропола на тракийския град Кабиле до Ямбол.
Истинско бижу са и бронзовите наколенници от могилата Голяма Косматка.
За първи път се излагат и двете златни фиали, открити отдавна край село Даскал Атанасово, Старозагорско. Те са били три, но едната е изчезнала, а от втората се е запазила само малка част. Другото парче се е превърнало в златни пломби, докато находката е спасена от археолозите.
Уникални са и лабрисите - двойните брадви от местността Кози грамади в Средна гора. Най-малката от тях е позлатена, и е изпълнявала ролята на царски жезъл при различните церемонии. Спонсор на изложбата, която ще гостува в НИМ до края на октомври, е фирма RED DEVIL CATERING.

източник: в-к Стандарт




Няма коментари: