Translate

26 юни 2010

Празни бутилки от тракийско вино - когато преди 2 години археолозите намериха в новозагорското село Караново съдовете сред снаряжението на войниците от 1 в., мнозина се размечтаха да вдигнат наздравица за официалното откриване на гробницата. От вчера Археологическият комплекс "Източна могила" е отворен за посетители. Да видят чудната колесница на тракийския аристократ дойдоха и стари баби с бастунчета, и пъргави ромчета.
Това е уникално събитие за българската археология и за нашето културно-историческо наследство като цяло, защото се докосваме до автентични свидетелства за тракийската ни древност
С тези думи заместник-министърът на културата Тодор Чобанов откри комплекса.
На събитието присъстваха още проф. Валерия Фол от Центъра по тракология към БАН, археологът Веселин Игнатов от Новозагорския музей, Евгени Димитров, председател на сдружение "Културни проекти", Николай Грозев, кмет на община Нова Загора, и Деньо Денев, кмет на Караново. В словото си Евгени Димитров подчерта, че когато преди две години археолозите са започвали работа по обекта, те едва ли са предполагали, че днес ще работят при толкова добри условия. Той подчерта приноса на "виновниците" за реализирането на този обект - кметът на община Нова Загора Николай Грозев със спонсорството на ОББ, която е отделила 100 хил. лева за разкопки и реставрация и, разбира се - на водещите специалисти, извършили цялата огромна работа. Той нарече археолога Веселин Игнатов "човекът, който ни носи новините от автомобилостроенето през I век на новата ера". И подчерта, че реставраторката Силвия Борисова, благодарение на създадената от нея система за триизмерно възпроизводство на обекта, е позволила да се запази неговата цялост.
Самият обект - най-интересната и важна находка на Източната могила, е без съмнение тракийската колесница четириколка заедно със скелетите на двата коня, които са я теглили, и кучето, открита през есента на 2008 г. Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 120 сантиметра. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата
Още по-богато са украсени яремът и сбруите на конете. Тогава археолозите с помощта на сдружение "Културни проекти" решиха да извършат реставрация и адаптация на самия обект. Сега оригиналната тракийска колесница с точно копие на бронзовите апликации е разположена на мястото на откритието. То бе уникално и с факта, че за разлика от десетките други обекти в района на с. Караново, не е засегнато от набезите на иманярите
Бяха запазени всички предмети, съпътствали живота на висшия тракийски аристократ, който е бил погребан там - 3 броя мечове, 6 броя копия, остатъци от щита, шлема и ризница, а също така изключително богат погребален инвентар, съдържащ пръстени, остатъци от златни висулки на гердани, стъкленици, съдържали благовонни масла и мехлеми, медицински инструменти, които са били част от снаряжението на един войн от тази епоха, и споменатите бутилки от вино. Всички те сега се намират в Новозагорския музей и работата по реставрацията им продължава. Крайната идея е техни дубликати да бъдат изложени на място. Самият гроб пък сега е покрит с лека, но устойчива конструкиця, която го предпазва от атмосферните влияния. За охраната на обекта се грижи община Нова Загора, РУ на полицията и служба СОТ.
Кметът на Нова Загора Николай Грозев заяви, че Караново има пълен потенциал да се превърне в център на международен туризъм доколкото се намира в непосредствена близост до магистралата София-Бургас. А проф. Валерия Фол изрази надеждата на всички археолози и траколози, че тук рано или късно ще бъде открит надпис, документиращ сегашните предположения, че тук е погребан последният независим тракийски владетел Реметалк III. Тя подчерта, че находката действително показва целия блясък на древна Тракия, макар и в периода на нейния упадък. Но това още веднъж свидетелства за блясъка, разкоша и богатствата на тракийските владетели.
Веселин Игнатов добави, че е щастлив, че е завършил първият етап от разкриването на Източната могила, но че търсенето на нейните тайни ще продължи. Всички изказали се подчертаха непоправимите щети, които иманярството нанася на културното ни наследство.
Кметът Николай Грозев подчерта: Слава Богу, че се намериха обществени институции като ОББ и сдружение "Културни проекти", които ни обединиха в усилията да спасим всичко това от иманярските набези. Той посочи, че съществуват свидетелства от поне 200 тракийски колесници, открити натрошени и разграбени от иманяри. В Новозагорско засега има само 4 напълно запазени такива колесници, като тази в Караново е единствената четириколка.
Константин Събчев
източник: В-к Стандарт

Няма коментари: