Translate

07 юни 2010

Форумите в Рим събират империята



Част от процесията на Олтара на мира
Проф. дин Николай Овчаров
На латински език форум означава пазар. Именно като място за търговия се зародили централните площади на римските градове, но постепенно се превърнали в средища на обществения живот. След създаването на империята от Октавиан Август, световните владетели се надпреварвали да строят във Вечния град свои форуми, които разполагали край стария главен площад - Форум Романо. Те са известни като императорските форуми. Идеята за изграждането им идвала от желанието да се възвеличи империята. Освен търговци, на площадите се изявявали най-добрите оратори и политици, извършвали се религиозни церемонии. През Средновековието на това място се ширели блата, откъдето дошло и италианското им име - "Пантани".
Идвам от Колизея по Улицата на императорските форуми и достигам Форум Романо. В епохата на Юлий Цезар той се оказал недостатъчен за неговите амбиции и той го разширил. От Форума на Цезар са оцелели само три колони от храма на Венера Прародителката, издигнат в чест на победата над Помпей в 46 г.пр.Хр. Октавиан Август създал своя форум непосредствено до този на Цезар. Той поставил там статуите на своите предци от легендарния троянски герой Еней до своя осиновител Цезар. Сред тях се извисявала 14-метровата статуя на Октавиан Август. Акцент е добре запазеният храм на Марс Отмъстител, издигнат след победата над убийците на Цезар, Брут и Касий, при Филипи в 42 г.
Улицата на форумите е направена през 30-те години на ХХ в. по поръчка на фашисткия диктатор Бенито Мусолини. Същевременно обаче той създава модерна улична мрежа в центъра, при което са унищожени доста старинни паметници. Такава е съдбата на заложения при император Веспасиан в 69 г. Форум на Мира, замислен в чест на неговата победа в Юдейската война. По-добра е съдбата на площада на император Нерва или Преходният форум, намиращ се в останалото между предишните форуми място. Днес могат да се видят колоните от храма на богиня Минерва, покровителка на императора.
Продължавам по улицата и достигам до форума на Траян. Той е най-голям от всички и е бил проектиран от архитекта Аполодор от Дамаск през 106-113 г. Главна сграда в него е грандиозната базилика Улпия с дължина 170 м и широчина 60 м. Това е най-голямата базилика, строена в Римската империя. До нея се издига прочутата колона на Траян, висока заедно с пиедестала около 40 м. Тя е куха и е била замислена като място, където да се съхранява прахът на великия император. Околовръст са представени сцени от двете войни с даките, в които са изобразени 2500 персонажи, а само Траян е показан 60 пъти. Цялото строителство на форума е финансирано с плячката от тези победи.
Едно от най-забележителните творения на римската архитектура е прилежащият към комплекса пазар на Траян. Това колосално съоръжение също е дело на Аполодор, като за целта захапали част от хълма Квиринал. Получил се 5-етажен ансамбъл от тераси по склона на възвишението. Там са намирали над 150 магазина, кръчми, лавки, пунктове за раздаване на безплатна храна на населението. Имало всичко - плодове, риба, зехтин, редки подправки и коприна, донесени от Изтока. От магазините са запазени мозайки, фрески и дори счетоводни сметки по стените.
Зашеметен от видяното, излизам на площад "Венеция" и тръгвам по улиците на Рим. Минавам край задължителните Фонтан ди Треви и площад "Испания". На площад "Колон" се спирам пред колоната на император Марк Аврелий със сцени от неговите войни с германци и перси. Оттам се насочвам към река Тибър и стигам до прочутия Олтар на мира на Октавиан Август. Той се намира до неговия мавзолей, от който са останали само тухлените стени. Съвсем различна била съдбата на Олтара на мира. Той бил официално осветен от Август през 9 г. По щастлива случайност още през ХVI в. попаднали на неговите останки, а разкопки от ХIХ-ХХ в. помагат да бъде възстановен в целия си блясък. Наскоро открит за посетители, Олтарът на мира е уникален с изпълнените във висок релеф религиозни процесии с множество портретувани лица от епохата.
Връщам се по бул. "Виторио Емануеле". Заобикалям Капитолийския хълм, на чийто връх се намира бронзовата конна статуя на император Марк Аврелий. После отново потъвам в духа на античния Рим. Ето че вдясно виждам театъра на Марцел. Идеята за създаването дал Юлий Цезар, но строежът осъществили в 13 г.пр.Хр. по времето на Август. Той посветил театъра на починалия си племенник Марцел, а в него се събирали до 20 000 души.
Минавам край древните храмове на Веста и Фортуна Вериле. Тук излизам на огромно хлътнало поле, над което се извисяват руините на императорските дворци на хълма Палатин. Това е Циркус Максимус, Големият цирк, където пред повече от 300 000 зрители правели състезанията с колесници. Оттук само след 200 м съм на най-големите обществени бани в Римската империя - термите на император Каракала.
Виждал съм доста такива съоръжения от епохата, като термите във Варна, но този ансамбъл ме изумява с размерите си. След създаването им от Каракала през 212 г. те функционирали чак до 537 г., когато след поредната обсада готите ги отрязали от подаващите акведукти. Днес на десетки метри стърчат оголените от пищната мраморна украса тухлени стени. Сред тях могат да се видят останки от мозайки с прекрасни изображения на атлети и животни.
Прибирам се след поредния изморителен ден из древния Рим. Пътьом минавам покрай една от мощните порти на неговата крепост, изградена по времето на император Марк Аврелий (121-180). Първата стена на Вечния град била построена още по времето на цар Сервилий Тулий (588-533 г.пр.Хр.) Дълго време той нямал нужда от сериозна защита, защото бил безспорната столица на света. Зачестилите варварски нашествия след II в. наложили укрепяването му, което обаче не могло да го спаси през V в.


източник: В-к Стандарт

Няма коментари: