Translate

26 юни 2010

Отвориха за посетители уникалната могила от Караново

Археологическият комплекс „Източна могила - Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр." бе официално открит за посетители. Той се намира в с. Караново, Нова Загора.

От днес посетителите на Източната могила могат да видят оригиналната тракийска колесница и точно копие на бронзовите апликации, които са разположени на мястото на откритието.

Една от най-интересните и важни находки е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година.

Колата се отличава с големия размер на колелата - диаметър 1, 20 м.

Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по-богато са украсени ярема и сбруите на конете, посочват от ОББ, които са участвали дейно в проекта за откриване и реставриране на тракийските находки в Източната могила.

Археологическите открития са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.

На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти" и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора.

източник: News.bg


Няма коментари: