Translate

29 октомври 2014

Украински археолози откриха храм на 6000 години

Откриха храм на 6000 години в Украйна
© Thinkstock/Getty Images 

Украински археолози откриха храм на 6000 години с човешки фигурки и останки от принесени в жертва животни в праисторическо селище, съобщи Лайв сайънс.
Храмът е с размери 60 м на 20 м. Той е бил на два етажа, от дърво и глина, заобиколен от двор. Горният етаж е бил с пет помещения. В него са намерени осем глинени платформи, вероятно използвани като олтари. Подът и стените на всичките пет помещения на втория етаж са били декорирани с червена боя, което е създавало церемониална атмосфера. На първия етаж е имало още седем платформи.
Праисторическото селище, където е храмът, е близо до град Небеливка. То се простирало на 238 ха, разкри геофизично изследване. Имало е над 1200 сгради и почти 50 улици.
В Украйна и Източна Европа са намирани и други праисторически селища с такъв размер. Понякога ги определят като принадлежащи към трипилянската култура. Името произхожда от село Трипиля в Украйна, където за пръв път са открити такива артефакти.
По същото време са възникнали ранни градски центрове в Анадола и Месопотамия.
Когато селището е изоставено, сградите, включително и храмът, са били изгорени. Това е било характерно за трипилянската култура.
Украинските археолози работят по храма от шест години.
Източник: БТА

Няма коментари: