Translate

16 октомври 2014

Жреци съпрузи погребани в Свещари

Когато тракиецът е умирал, сред неговите любими жени е настъпвала разпра коя е най-достойната да го придружи в отвъдния свят. Потвърждение на традицията, за която споменава Херодот, вероятно са намерените кости в уникалната гробница, открита преди дни от екипа на проф. Диана Гергова в Свещари. Ритуално погребаните в могила в североизточния некропол, който наричат Царски, вероятно са съпружеска двойка.
В центъра на кръглата яма е типичният за гетите глинен олтар с цветна украса. 
ФОТО Драгомир БОГОМИЛОВ

"Имаме за първи път една нова картина на погребение, свързано вероятно с жрица, но може би на мъж и жена, защото имаме кости на две места", разказа пред "Стандарт" проф. Диана Гергова. Тя все пак уточни, че към тази информация трябва да се отнасяме с доза въпросителна, защото се чакат резултатите от анализите. Предположението, че погребението е на жена, идва от многобройните намерени бижута. Археолозите открили красиви обеци с лъвски глави, както и прекрасно бронзово огледало с желязна дръжка, украсена от своя страна с бронзови орнаменти. Непосредствено до него пък намерили голяма група от мъниста от стъкло, глина и злато, които са принадлежали на огърлица. В центъра й е имало по-голям златен декоративен елемент от ажурна розета. 

В средата на откритата кръгла погребална яма с дълбочина над 5 м е оформен типичният за гетите олтар с цветна украса и близо 200 златни предмета. До него имало съдче, в което били поставени вече овъглени житни зърна, дар към Великата Богиня майка
На олтара бил поставен и единствен по рода си канделабър, свързан с култа към Аполон. Реликвата е от ковано желязо, с добре оформена поставка и ствол, а върхът му представлява палма с цветчета. Предполага се, че върху наподобяващото свещник съоръжение са изгаряни благовония при ритуали.
За това, че погребаният или погребаната в могилата е имал жречески функции, свидетелстват и намерените култови предмети - конус, предмет с формата на прашка и една антропоморфна глинена фигурка. В ямата са открити още бронзов съд и бронзова фиала, две тасоски амфори, няколко тракийски съда, правени на ръка, стъклен балсамарий. Гръцки съдове също присъстват - кантарос, рибно блюдо и по-малки съдинки. Сред уникалните находки има и келтски нож. Намереното съкровище датира от края на IV и началото на III в. пр.н.е.
В момента екипът на проф. Гергова работи по почистването и стабилизиране на канделабъра. За да се защити есхарата (олтарът), предстои консервация.
През последните 3 г. това е поредна находка, свидетелстваща за богатата култура на гетите край Свещари. През 2012 г. бе открито златно съкровище от над 200 предмета. През миналата година пък бяха намерени тракийска колесница и гробница на жрица.

Антония Кюмюрджиева


Източник: в-к Стандарт

Няма коментари: